”Femeile se confruntă cu o criză tăcută care le agravează și vulnerabilizează situația. Deja înainte de criza economică șomajul, munca precară, locurile de muncă cu timp parțial, salariile mici și oportunitățile reduse de carieră afectau mai mult femeile decât bărbații. Astăzi, cu efectele politicilor de austeritate, ele se suferă o pedeapsă dublă”,  a spus raportorul Elisabeth Morin-Chartier în dezbaterea de luni celebrând Ziua Internațională a Femeii.

Parlamentul european subliniază, într-un comunicat remis marţi seara, că reducerile în educație, servicii pentru copii, servicii de sănătate au lăsat femeile fără locuri de muncă sau cu locuri de muncă cu timp parțial, reducând astfel nu numai veniturile lor, ci și pensiile.

 Deputații spun că pentru a restabili creșterea economică și a combate efectele crizei, multe aspecte create de bărbați, statele membre ar trebui să investească în învățământ pe toată perioada vieții, în politicile de conversie profesională, în munca la distanță și în noi locuri de muncă și să promoveze antreprenoriatul feminin și să dezvolte servicii pentru copii.

“Trebuie să includă femeile în procesele de luare a deciziilor și să promoveze echilibrul de gen în consiliile de administrație ale companiilor”, se mai arată în sursa citată.