Majorarea ROBOR vine după repausul din ianuarie, când se stabilizase la 3,05% și înseamnă că românii care au credite bancare în lei sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel, acum.
În 2021, indicele ROBOR la trei luni depășea 3%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, acum indicele ROBOR a crescut cu circa 70%.
Reamintim că pe 10 ianuarie, Banca Centrală a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2%.
În prezent, specialiștii în economie anticipează că indicele ROBOR la trei luni va ajunge la 3,22% într-un an, potrivit unui sondaj recent realizat de CFA Society, conform antena3.ro.
De asemenea, reamintim că joi, 3 februarie, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, a spus că ar trebui ca lumea să nu se mai lupte cu ultima criză economică, ci să se pregătească pentru următoarea.
Pregătiți-vă pentru următoarea criză
În ultimele săptămâni, șeful Senatului a avertizat de mai multe ori că există un pericol real ca România să intre într-o criză economică, subliniind că dacă inflația va trece de 10 procente, atunci lucrurile vor scăpa de sub control.
„Să știți că acum vorbim de facturile la gaze, dar în același timp există în mediul economic, deja se construiește, o situație dificilă. Creșterea prețurilor la gaze a dus la antrenarea creșterii altor prețuri, a crescut cheltuiala cu forța de muncă, la o inflație de final de an mai mare decât ne așteptam, nu poate să însemne decât creștere de dobânzi.
Și aici, este complicat, fără un deficit în scădere, situația României se complică în perioada următoare și stabilitatea economică este pusă în pericol dacă nu se iau măsuri urgente”, a spus Florin Cîțu la Digi24, adăugând că „trebuie să lăsăm populismul deoparte”.
Florin Cîțu, îngrijorat de rata inflației
„Vom vedea estimările Băncii Centrale. Eu sper să nu crească peste 10%, pentru că atunci chiar lucrurile ar scăpa de sub control şi ar fi foarte complicat să readuci inflaţia la 2,5% fără costuri majore în economie. (…) Despre inflaţie sunt discuţii, sunt îngrijorările pe care le am. În acest moment, rata inflaţiei este cu mult peste ţintă. Ţinta Băncii Centrale, ştiţi foarte bine, este 2,5. Este trecut peste ţintă.
Întrebarea este dacă se menţine sus aceasta rată o perioada lungă de timp, care sunt soluţiile. Şi aici, repet, ele sunt la Guvern şi la Banca Naţională a României, dar dacă nu se rezolvă aceasta problemă va trebui să ne aşteptăm, în special în sectorul bugetar, ca oamenii să vină cu cereri de creşteri de salarii.
Până la urmă, există o întrebare pe care şi-o pun economiştii, dacă poţi să ai inflaţie mare, dobânzi mici şi curs stabil în acelaşi timp. Dacă nu, unde dai drumul? Dar, soluţiile, repet, le aştept în coaliţie. Am spus şi în coaliţie că sunt îngrijorat de rata inflaţiei, pentru că asta ar însemna, pentru românii cu venituri mai mici, în primul rând, o taxă pe sărăcie, dar îi afectează pe toţi”, a spus Cîţu, miercuri, 2 februarie.