Un sondaj realizat în America Centrală arată că oportunitățile economice limitate sunt principalul motiv pentru care oamenii vor să-și părăsească țara natală și să se plece într-o altă țară, inclusiv în SUA, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. Dar, într-o țară din America Centrală, oamenii vor să migreze mai ales din motive legate de climă.
Peste 90% dintre cetățenii din America Centrală, care au răspuns la acest sondaj, susținând că vor să emigreze, au invocat șomajul, salariile mici, lipsa banilor pentru cumpărarea de alimente, dar și alte motive economice, potrivit raportului întocmit de Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, Massachusetts Institute of Technology și Migration Policy Institute, notează CBSnews.com.
Pentru a scăpa de violență sau pentru a părăsi zonele afectate de dezastre naturale
Un procent mai mic de gospodării din Guatemala, Honduras și El Salvador care au participat la studiu au spus că vor să emigreze pentru a scăpa de violență, să se reunească cu membrii familiei care trăiesc în străinătate și să părăsească zonele afectate de dezastre naturale.
„Nimeni nu vrea să-și părăsească casa și familia”, a declarat David Beasley, directorul executiv al agenției pentru alimente a ONU „Dar când nu mai poți să-ți hrănești copiii, disperarea te va forța să pleci la drum în căutarea hranei”, spune el.
Potrivit lui Beasley, cea mai recentă analiză, care rezultă din acest raport, arată că 6,4 milioane de oameni din Guatemala, Honduras și El Salvador „se confruntă cu niveluri de criză de foamete sau mai rău”.
Observațiile raportului provin din interviurile realizate în aproximativ 5.000 de gospodării din 12 departamente din Guatemala, Honduras și El Salvador, care sunt cunoscute drept „Triunghiul de Nord” al Americii Centrale.
Aproape jumătate de milion de oameni au emigrat în SUA în ultimii cinci ani
Aproximativ 43% dintre persoanele din aceste gospodării și-au exprimat dorința de a-și părăsi definitiv țara. Dar doar 6% dintre gospodării au susținut că au făcut planuri reale de migrare, se arată în raport.
Potrivit CBS, o medie anuală estimată la 378.000 de oameni din El Salvador, Honduras și Guatemala au emigrat în SUA în ultimii cinci ani.
Dacă majoritatea celor chestionați a invocat sărăcia și oportunitățile economice limitate, în special în Guatemala, factorii pentru migrare au variat în rândul comunităților din cele trei țări din Triunghiul de Nord.
De exemplu, în Cortés, Honduras, o zonă de coastă devastată anul trecut de două uragane, un procent mai mare de gospodării care speră să migreze au spus că doresc să o facă din motive legate de climă.
11% dintre respondenți intenționează să emigreze din cauza violenței din comunitățile lor
În capitala El Salvador, San Salvador, 11% dintre respondenți au precizat că intenționează să emigreze din cauza violenței în comunitățile lor.
În ultimii ani, sute de mii de oameni din America Centrală, inclusiv copii neînsoțiți, au călătorit la granița de sud a SUA, unde majoritatea solicită azil.
Judecătorii și autoritățile din SUA pot acorda azil migranților care dovedesc că fug din calea persecuțiilor cauzate de religie, a opiniilor politice, naționalității, rasei sau apartenenței la un grup social.