Europa se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor și vârstnicilor
Europarlamentarul Corina Crețu a atras atenția marți, pe 17 octombrie, că țările europene se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor și persoanelor vârstnice. Potrivit acesteia, Uniunea Europeană, alături de statele membre, trebuie să activeze toate mecanismele din Planul de Acţiune pentru Pilonul Social European.
Cât despre România, Corina Crețu a spus că este „ţara cu cel mai mare nivel de sărăcie din UE”, unde aproape jumătate din copii au acces limitat la educaţie, servicii medicale şi nu au parte de o alimentație adecvată.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Eradicării Sărăciei, Parlamentul European a ținut o dezbatere alături de Comisarul Nicolas Schmit privind eforturile globale ale Uniunii Europene de a suprima cercul vicios al excluziunii sociale”, a scris ea pe Facebook.
„Trecem printr-o perioadă violentă, presărată de multe crize care afectează în primul rând persoanele vulnerabile, familiile cu venituri reduse, copiii și tinerii. La nivel global, 670 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă, iar îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă ale categoriilor vulnerabile rămâne o provocare de amploare”, a adăugat europarlamentarul.
Numărul persoanelor fără adăpost a crescut anul acesta
Corina Crețu a mai precizat că „situația în Europa diferă mult de alte părți ale globului, însă cifrele arată că numărul celor fără adăpost este în creștere în acest an, tot mai multe familii resimt penuria alimentară și depind de cantinele sociale. Cel mai trist este că sărăcia și riscul excluziunii în rândul copiilor este peste cifra pentru populația generală.”
„În contextul atâtor probleme în jurul nostru, lupta pentru eradicarea sărăciei nu trebuie politizată. Este nevoie ca aceasta să rămână o cauză nobilă și o datorie, iar Uniunea Europeană trebuie să impulsioneze și să coordoneze statele membre prin politici sociale, investiții în locuințe decente și transformarea pieței muncii pentru a fi mai inclusivă cu categoriile vulnerabile. Acest angajament trebuie reiterat, deoarece vedem cum sărăcia si excluziunea alimentează extremismul, acest val fiind tot mai vizibil în întreaga Europă”, a scris aceasta.
Obiectivul UE este să scoată 15 milioane de oameni din sărăcie până în 2030
Potrivit europarlamentarului, „Uniunea Europeană, alături de Statele Membre trebuie să activeze toate mecanismele din Planul de Acțiune pentru Pilonul Social European pentru a atinge obiectivele stabilite până în 2030: Scoaterea din sărăcie a cel puțin 15 milioane de oameni, printre care 5 milioane de copii și o rată de ocupare a forței de muncă de cel puțin 78%, precum și accesul la educație și învățare al adulților și copiilor într-un procent de minim 60%.”
„Europa se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor și persoanelor vârstnice! Trebuie să ne ocupăm de rădăcinile acestui fenomen pentru ca aceste inegalități să nu mai afecteze visele unor generații, deoarece este o pierdere pentru societățile noastre. O zi bună tuturor”, a conchis Corina Crețu.