Majoritatea celor 25 de milioane de locuitori ai Shanghaiului pot acum să iasă liber de acasă, să se întoarcă la serviciu, să folosească transportul public și să își conducă mașinile – un moment care, pentru mulți dintre locuitorii celui mai mare și mai cosmopolit oraș din China, părea că nu va mai veni niciodată.
Locuitorii au sărbătorit ieșirea din lockdown
La miezul nopții, grupuri mici adunate în fostul cartier French Concession al orașului au fluierat, au strigat „interdicție ridicată” și au ciocnit pahare de șampanie, dată cu ieșirea din lockdown.
Mai devreme, străzile erau animate, în timp ce locuitorii făceau picnicuri în iarbă, iar copiii se plimbau cu bicicleta pe străzile fără mașini. Pensionarii care dansează, o priveliște obișnuită seara în orașele chinezești, s-au dat în spectacol pentru prima dată în ultimele luni în piețe în aer liber și de-a lungul râului Huangpu.
Calvarul din Shanghai a ajuns să simbolizeze ceea ce criticii spun că este nesustenabilitatea aderării Chinei la politica „zero-COVID”, care urmărește să întrerupă orice lanț de infecții, cu orice preț, chiar dacă o mare parte a lumii încearcă să revină la normal.
Lipsa unei foi de parcurs pentru a ieși dintr-o abordare care este din ce în ce mai contestată a zdruncinat investitorii și a frustrat întreprinderile.
Restricțiile privind COVID-19 în Shanghai și în numeroase alte orașe chinezești au afectat a doua cea mai mare economie a lumii și au încurcat lanțurile de aprovizionare globale, deși numărul de cazuri s-a micșorat, transmite Reuters.
Modul de gestionare al pandemiei de către China, pus la îndoială
China spune că abordarea sa, o politică emblematică a președintelui Xi Jinping, este necesară pentru a salva vieți și pentru a preveni o prăbușire a sistemului său de sănătate. Incertitudinea și nemulțumirea cauzate de gestionarea COVID-19 de către China au creat turbulențe nedorite într-un an politic sensibil, Xi fiind pe cale să obțină un al treilea mandat de lider în toamnă.
„Starea de spirit din această seară seamănă puțin cu cea din timpul liceului. În ajunul anului școlar eram plin de așteptări pentru noul semestru, dar mă simt puțin neliniștit”, a scris un utilizator al Weibo, pe Twitter.
Timp de două luni, numeroși locuitori ai celui mai important centru financiar și economic al țării s-au luptat pentru a obține suficientă hrană sau asistență medicală. Familiile au fost separate, iar sute de mii de persoane au fost forțate să intre în centre de carantină.
La fabricile și birourile care au rămas deschise – inclusiv cele ale oficialilor guvernamentali din Shanghai – lucrătorii au trăit la fața locului în „cercuri închise”, așezându-se pe paturi improvizate, mulți dintre ei putându-se întoarce abia acum acasă.