Ziua de 1 Noiembrie îi cinstește în calendarul creștin-ortodox pe doi frați sfinți care au adus tămăduire semenilor lor doar pentru a primi ca unică recunoștință răspândirea credinței în Hristos. Sfinții Cosma și Damian au primit de la Dumnezeu darul vindecării suferințelor sufletești și trupești.
Ziua de 1 Noiembrie este zi de sărbătoare în calendarul creștin-ortodox. Astfel, în prima zi a lunii sunt sărbătoriți Sfinții Cosma și Damian.
Trebuie precizat că Sfinții Cosma și Damian, prăznuiți pe 1 noiembrie, nu trebuie confundați cu Sfinții Mucenici Cosma și Damian, originari din Roma, care sunt sărbătoriți pe 1 iulie și nici cu Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Arabia, pomeniti pe 17 octombrie.
Cei doi au trăit în secolul al IV-lea și sunt cunoscuţi şi sub numele de doctori fără arginţi, datorită vindecărilor dăruite oamenilor.
Au primit acest nume pentru ca vindecarea era dată nu de medicamente, ci de Hristos, fără niun fel de plată de la pacienţii lor, scrie crestinortodox.ro.
Astfel, sfinții Cosma și Damian au fost frați și au primit de la Dumnezeu darul vindecării suferințelor sufletești și trupești. Originari din Asia, au fost crescuți în credința ortodoxă de mama lor, Teodota.
Tatăl celor doi era păgân și refuza să se închine Sfintei Treimi. De aici reiese că au trăit într-o perioadă în care creștinismul nu se extinsese în intregul Imperiu Roman.
Sfinții Cosma și Damian sunt cunoscuți sub denumirea de doctori fără de arginți pentru că, deși erau medici, vindecau diverse boli fără a primi nimic în schimb. După ce aduceau tămăduire bolnavilor, mărturiseau că au facut acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu. Au împlinit porunca lui Hristos: ”În dar ați luat, în dar să dați”. Cea mai mare bucurie a lor era ca cel tămăduit să creadă în Hristos, izvorul tămăduirilor.
Din relatarea vieții lor, aflăm că o femeie cu numele Paladia zăcea pe patul durerii de mulți ani. Deși cercetase mulți medici pentru a primi leacul potrivit, tot efortul ei fusese în zadar. Auzind de Sfinții Cosma și Damian, i-a chemat în casa ei, ca să primească prin ei vindecare.
Cei doi sfinți, prin puterea rugăciunii lor, i-au dăruit tămăduire. Aceasta, dorind să-i răsplătească pentru vindecarea primită, i-a oferit lui Damian trei ouă, zicând: ”Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viață, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”.
Iar Damian, auzind de numele lui Dumnezeu în Treime, a luat de la femeie acel mic dar. Când a auzit Cosma cele întâmplate, a crezut că fratele său a încălcat porunca de a nu primi plată materială pentru serviciile medicale aduse aproapelui. Astfel, când se afla pe patul de moarte, a cerut ca fratele său să nu fie îngropat lângă el.
La puțin timp, a trecut la cele veșnice și Damian. Toți se întrebau cu privire la locul îngropării sale. Prin minune dumnezeiască, o cămilă care fusese vindecată de cei doi a grăit și le-a descoperit celor ce se întrebau despre locul îngropării, că trebuie să îl îngroape pe Damian lângă fratele său Cosma, deoarece Damian nu primise acel dar de la Paladia ca plată, ci din respect pentru numele lui Dumnezeu.