NASA a anunțat recent că s-au împlinit 20 de ani de prezență umană la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Este un moment cu adevărat special care demonstrează preocuparea umanității pentru Univers și spațiu.
NASA a celebrat luni cea de-a 20-a aniversare a primei sale misiuni pe termen lung la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează DPA. Pe 2 noiembrie 2000, echipajul Expediţiei 1 a sosit pe staţia spaţială cu misiunea de a crea un laborator ştiinţific pe orbita Pământului.
În urmă cu 20 de ani, trei exploratori ai spaţiului – un astronaut de la NASA, William Shepherd, alături de doi cosmonauţi ai agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, Iuri Ghidzenco şi Serghei Krikalev, au andocat pe ISS la finalul unei călătorii de două zile realizate la bordul unei capsule Soyuz. De la acea dată, echipaje de astronauţi au locuit şi au lucrat pe staţia spaţială timp de 20 de ani fără întrerupere. În prezent, ISS găzduieşte expediţia cu numărul 64.
Sute de persoane din zeci de țări
”Laboratorul nostru orbital a fost în permanenţă locuit de atunci: peste 240 de persoane din 19 ţări au ajuns pe staţia spaţială, desfăşurând peste 3.000 de proiecte de cercetare pe ISS”, a precizat NASA pe Twitter.
Potrivit NASA, au fost realizate experimente din toate domeniile ştiinţifice în condiţiile de microgravitaţie unice de pe ISS, care au permis îmbunătăţirea înţelegerii noastre despre boli, dezastre naturale şi fenomene fizice. Cercetătorii au testat tehnologii şi au perfecţionat abilităţi necesare unor explorări a spaţiului îndepărtat, precum şi din perspectiva stabilirii unei prezenţe umane pe Lună şi pe planeta Marte.
ISS găzduieşte în prezent o echipă internaţională alcătuită din şase persoane. Cu o anvergură de 109 metri, Staţia Spaţială Internaţională pluteşte în spaţiu la o altitudine de circa 400 de kilometri deasupra Terrei, deplasându-se pe orbita planetei noastre cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră. Proiectul ISS a fost realizat în urma colaborării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia şi 11 state membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
”Am dat tonul cooperării internaţionale”, a precizat Joel Montalbano, manager de programe pentru ISS din cadrul Centrului Spaţial Johnson al NASA, în cadrul podcastului ”Houston We Have a Podcast”.
”Când ne-am confruntat cu defecţiuni, ne-am adunat din diferite părţi ale globului şi am venit să le rezolvăm”, a adăugat Montalbano.