Studiul, realizat de cercetătorii de la Texas A&M University, analizează felul în care oamenii reuşesc să dea dovadă de stăpânire de sine atunci când e vorba de cumpărături şi a ajuns la concluzia că e nevoie de cumpătare pentru realizarea scopurilor importante. 

''Încercaţi să vă păstraţi energia. Nu vă complicaţi pentru că vor exista consecinţe'', spune Marco Palma, directorul laboratorului pentru studiul comportamentului uman de la Texas A&M şi coautorul studiului ''Self-control: Knowledge or perishable resource?'', care va fi publicat în luna ianuarie în revista Journal of Economic Behavior & Organization. 

Palma recomandă să se facă o listă şi să se spargă procesul în etape mai mici şi cumpărături mai mici. Cumpărăturile online şi cele făcute în prima parte a zilei contribuie la conservarea energiei care, de asemenea, ajută oamenii să-şi exerseze stăpânirea de sine. 

''Stabilirea unei liste de cumpărături vă ajută să vă limitaţi la suma propusă'', a spus aceasta într-un interviu apărut săptămâna aceasta. 

Cel mai rău scenariu din punctul de vedere al stăpânirii de sine este să aştepţi până în ultimul minut ca să faci toate cumpărăturile de sărbători, explică acesta. 

Studiul a folosit date biometrice, inclusiv scanarea retinei şi a creierului pentru a măsura cât de bine fac faţă oamenii atunci când au de îndeplinit sarcini care necesită stăpânire de sine. 

Concluzia este că o acţiunea iniţială bazată pe stăpânirea de sine măreşte abilitatea ulterioară de autocontrol, sporind gradul de încredere în sine şi motivarea, dar exercitarea unui prea mare autocontrol epuizează abilitatea ulterioară de stăpânire de sine. 

Dar natura umană rămâne aceeaşi şi chiar şi atunci când se comportă adecvat, oamenii pot fi şi un pic neascultători. O persoană care termină lista de cumpărături, poate cheltui banii ca să-şi cumpere o mică recompensă, mai spune Palma.

AGERPRES