Sărbători de Crăciun. Rețeta de jumări de porc nu este cunoscută de multe gospodine. Nu toată lumea știe care e secretul preparării acestora. S-a aflat cum se pot obține cele mai crocante jumări de porc, urmând o rețetă autentică.
În sezonul de sărbători, tradiția românească încurajează sacrificarea porcului și pregătirea preparatelor în propriile gospodării. Este cunoscut faptul că mâncărurile preparate în casă sunt considerate mult mai gustoase decât cele cumpărate din magazine.
Prin urmare, pentru a realiza jumări de porc delicioase, trebuie să cunoașteți câteva trucuri esențiale. Sunt câțiva pași de urmat pentru a le face crocante la perfecție. Doar gospodinele tradiționale, cu experiență în gătit, dețin cunoștințele necesare pentru a le pregăti așa cum trebuie.
Pentru a prepara jumări de porc în stil ardelenesc, este esențial să utilizați slănină fragedă, cu straturi de carne și șorici, prelevată din zona burții porcului. Această slănină se taie în cuburi și se introduce într-un ceaun cu apă. Se prepară la foc mic, amestecând din când în când la intervale de aproximativ 10 minute.
Jumări mai uscate și mai crocante
Această metodă asigură o textură crocantă și elimină surplusul de grăsime.
Prin urmare, jumările obținute devin mai uscate și mai crocante. Atunci când bucățile de slănină încep să capete o nuanță atractivă de rumenire, acestea se scot din ceaun. Se folosește o paletă cu găuri. Trebuie avut grijă să se înlăture cât mai multă grăsime lichidă. De asemenea, în momentul scoaterii lor din ceaun, se recomandă să fie ușor presate. Astfel, se va elimina excesul de grăsime.
Pasul crucial de care trebuie ținut cont
De obicei, rețeta pentru 2 kilograme de jumări de porc, se utilizează 600 de mililitri de apă. Acest raport poate varia în funcție de preferințele personale în ceea ce privește consistența finală a jumărilor de porc.
Pentru a obține o consistență crocantă, după ce jumările de porc sunt scoase din ceaun, acestea trebuie așezate pe șervețele de hârtie absorbante. Un alt pas crucial este presărarea de sare grunjoasă peste jumările de porc cât timp acestea sunt încă calde.
Rețeta pentru jumări de porc
Ca și ingrediente, este nevoie de 1-2 kilograme de slănină de porc. Aceasta trebuie să aibă puțin șorici și mușchi pe ea. Mai este nevoie de apă și sare.
Selectați o bucată de slănină care să conțină și șorici, dar și câteva resturi de mușchi. Începeți prin a tăia slănina în bucăți de aproximativ 2 – 3 centimetri fiecare. Așezați-le într-un ceaun cu fundul gros împreună cu 250 de mililitri de apă. Focul trebuie reglat la intensitate redusă.
Astfel, se va preveni lipirea jumărilor de fundul ceaunului. Procesul de preparare durează în jur de o oră și jumătate, arată ego.ro.
După ce jumările sunt gata, îndepărtați-le din untură. Așezați-le pe un platou acoperit cu un prosop de hârtie. Acest lucru va absorbi excesul de grăsime. În plus, le va oferi un aspect mai puțin uleios. Pentru gust, presărați sare grunjoasă peste jumări. Se pot servi alături de pâine proaspătă sau mămăligă.