Cum va fi vremea de Crăciun? Temperaturile sunt deosebit de mari pentru această perioadă a anului. În România, s-au doborât 22 de recorduri numai în ultimele ore.

Potrivit meteorologilor, în weekend, s-a înregistrat cea mai caldă dimineață de când se fac măsurători la noi în țară. Pe litoral, zeci de oameni au avut parte de soare. Unii dintre ei au intrat și în apa mării, care a avut peste 20 de grade Celsius, lucru total neobișnuit pentru luna octombrie.

Temperaturi de vară în octombrie! De Crăciun ar putea fi chiar și 20 de grade

În weekendul care a trecut, au fost bătute 22 de recorduri de temperatură. În județul Bihor spre exemplu, au s-au înregistrat 25 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură pentru o dimineață de octombrie din istoria măsurătorilor.

„Am inregistrat cele mai ridicate valori de temperaturi minime zilnice din intreg sirul de observatii de pana in prezent.

Dintre care, la 22 de statii sunt considerate ca si recorduri lunare pentru luna octombrie, fiind cele mai ridicate valori din intreg sirul de observatii”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

În București, de asemenea, au fost 32 de grade Celsius.

Specialiștii atrag atenția că temperaturile sunt mult mai mari decât ar fi normal în această perioadă a anului. De Crăciun și de Revelion, se așteaptă la temperaturi de aproape 20 de grade Celsius.

„Sunt indicatii cum ca am avea tot o iarna ceva mai calda decat ar trebui. Cel putin luna decembrie, februarie, martie, iarasi ceva mai calda.

Statistic vorbind, putin probabil sa avem zapada de Craciun”, a declarat specialistul ANM Meda Andrei.

Când va ninge în România?

Cu toate că vara pare să se încăpățâneze să rămână în România, specialiștii ANM anunță că vremea capricioasă va face o întoarcere surprinzătoare. După câteva zile de temperaturi ridicate și atmosferă de vară, odată cu sosirea lunii decembrie, se așteaptă schimbări semnificative în prognoza meteo.

Potrivit meteorologilor, prima săptămână a lunii decembrie va aduce o scădere a temperaturilor, iar primele semne ale iernii vor fi vizibile chiar și în sudul și estul țării. Cu toate acestea, specialiștii nu sunt încă siguri dacă zăpada va reuși să-și păstreze prezența, având în vedere temperaturile relativ mari pentru această perioadă.

În zonele montane, în special pe trasele montane Transalpina și Transfăgărășan, au fost deja raportate primele ninsori. Cu toate acestea, stratul de zăpadă format temporar s-a topit rapid din cauza creșterii ulterioare a temperaturilor.

Se așteaptă ca în prima săptămână din decembrie, în București, să cadă primii fulgi de nea. Cu toate acestea, șansele ca aceștia să reziste sunt scăzute, datorită temperaturilor mai ridicate. Mai multe puteți citi aici.