În același timp, președintele sârb, Aleksandar Vuciuc, l-a convocat de urgență pe ambasadorul Australiei în Serbia pentru a da explicații în legătură cu ceea ce se întâmplă cu tenismenul. În plus, atât președintele Serbiei, cât și tatăl lui Novak Djokovic au oferit discursuri populiste în legătură cu această situație.
Numărul 1 mondial în tenis stă în condiții „mizerabile”
Căpitanul echipei de Cupa Davis a Serbiei, Viktor Troicki, a declarat că Novak Djokovici a fost trimis la un hotel în care condiţiile sunt „mizerabile”, fiind nevoit să stea alături de refugiaţi sau migranţi.
„Este un coşmar pentru sport. Niciodată un sportiv, nu doar un tenismen, ci unul dintre cei mai mari campioni ai lumii, nu a fost niciodată tratat în acest fel, torturat în aşa fel. E un scandal uriaş, care nu are nicio legătură cu tenisul sau sportul, e doar politic. Guvernul federal australian a decis să-şi arate puterea şi să dea un exemplu. Lui Novak i s-a dat o scutire să meargă acolo, totul era clar, şi că nu mai e valabil acum, e o glumă. (…) Tot ce ştiu este că se află în condiţii mizerabile într-un hotel cu refugiaţi sau migranţi. Nu aşa ar trebui să tratezi un campion de calibrul său, câştigător de nouă ori la Australian Open”, a declarat Troicki, conform lefigaro.fr.
Motivația australienilor, discutabilă
Amintim că, miercuri, Novak Djokovic nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată. Numărul 1 mondial a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23.00 AEST (n.r. – 15.00, ora României). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara.
În tot acest timp, presa sârbă notează că explicația autorităților din statul Victoria este discutabilă, în contextul în care Reuters informează că alți trei sportivi care aveau o viză identică cu cea a lui Novak Djokovic au fost lăsați să intre în țară. 26 de sportivi au cerut derogări pe motive medicale, însă doar 4 au fost acceptate, în timp ce autoritățile australiene spun că investighează o posibilă încălcare a regulilor.