O componenta a campaniei de asigurare a securitatii alimentare a populatiei, declansata recent de Guvern, o reprezinta introducerea tarifelor sanitar-veterinare. Acestea ar urma sa fie platite de toti agentii economici angrenati in industria carnii, preparatelor din carne, oualor si produselor lactate. Din fondurile astfel colectate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) urmeaza sa fie salarizat personalul sanitar-veterinar. MAAP doreste ca fiecare unitate, indiferent ca este vorba despre abatoare, depozite frigorifice, hale de desfacere a produselor animale sau macelarii sa aiba „in dotare” un medic veterinar. Circa 7.000 de medici veterinari si-ar putea gasi de lucru in acest fel, rostul lor fiind, conform declaratiilor oficiale, supravegherea si certificarea calitatii produselor alimentare de origine animala.
Protectia consumatorilor, motivatia oficiala a introducerii tarifelor sanitar-veterinare, se face, la prima vedere, pe banii agentilor economici. Eroare. Prima miscare pe care acestia intentioneaza sa o faca odata cu introducerea obligativitatii platii tarifelor sanitar-veterinare este scumpirea produselor. Si, avand in vedere ca tariful pentru unitatile care taie animale si pasari, precum si pentru cele care prelucreaza produse de origine animala nu poate fi mai mic de 360 de euro/luna (la un curs de 28.000 de lei/euro inseamna circa 10 milioane de lei), cresterile de preturi nu vor fi neglijabile. Procesatorii de carne din Romania estimeaza, prin reprezentantul lor, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), ca vor avea loc doua valuri de scumpiri, datorate introducerii treptate a tarifelor sanitar-veterinare. Primul, de mica amploare, pana in luna decembrie. Cel de-al doilea, cu adevarat devastator pentru cosul zilnic de consum al romanilor, se va produce dupa 1 ianuarie 2002. Gelu Dragomir, presedintele ARC, considera ca introducerea in costuri a cheltuielilor cu personalul sanitar-veterinar, la cuantumurile stabilite de minister, va adauga intre 200 de lei si 1.000 de lei la kilogramul de carcasa de porc sau de preparate din carne. Socotelile procesatorilor arata ca cel mai ieftin parizer va costa cu circa 350 de lei/kilogram mai mult decat in prezent. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania apreciaza, la randul lui, ca, spre exemplu, pulpele de pui vor cantari in bugetul consumatorilor mai „greu” cu circa 700 de lei la kilogram. Aceste scumpiri se vor cumula cu cresterile de preturi din devalorizarea monedei nationale. Pentru consumatorii romani, nici o surpriza. In primele sase luni ale acestui an, produsele lactate, carnea si preparatele din carne s-au scumpit cu circa 100%. Noile scumpiri nu fac decat sa continue traditia.
IMM-urile nu tin pasul cu tarifele
Efectul tarifelor sanitar-veterinare piperate va fi letal pentru o serie de procesatori. „Tarifele pe unitatea de produs sunt cu atat mai mari cu cat productia este mai mica. O pondere ridicata a productiei nationale revine intreprinderilor mici si mijlocii. Ele vor fi efectiv eliminate de pe piata”, apreciaza presedintele ARC. Asadar, pe principiul „unde dai si unde crapa”, vizand eliminarea alimentelor de calitate indoielnica de pe piata, MAAP va obtine, de fapt, cresterea inflatiei si lichidarea IMM-urilor de profil.
Nu tarifele in sine deranjeaza producatorii, angrosistii si comerciantii din bransa, ci cuantumul lor. Un calcul sumar arata ca pentru un cadru sanitar-veterinar, platit cu un salariu net de 4,5 milioane lei, agentul economic platitor al tarifului sanitar-veterinar ar trebui sa verse la bugetul MAAP 10 milioane lei. In realitate „varsamantul” este, in medie, de 17 milioane lei. Diferenta de 7 milioane lei reprezinta bani de buzunar pentru minister. Procesatorilor li se pare mult mai acceptabil un cuantum al tarifelor de cel mult 60% din propunerile ministerului. Acestia se plang si de tariful minim, de 320 euro/luna, aplicabil micilor unitati. Nu de alta, dar prezenta unui medic veterinar timp de 8 ore zilnic intr-o carmangerie de cativa metri patrati mai mult incurca. Deocamdata insa, tarifele nu sunt batute in cuie. Procesatorii mai pot inca negocia o scadere a lor, iar ministerul mai poate reduce din armata de veterinari pe care o pune la cale.