Sarea de masă. Pericolul la care ne expunem când consumăm prea multă sare

sare

Sursă: Dreamstime

Posibilitatea de a face mâncarea mai gustoasă oferă sării o importanţă esențială în viaţa noastră. Sarea de masă este formată din două elemente chimice- sodiu și clor. Dintre acestea, sodiul este cel mai important pentru că toate celulele şi toate fluidele organismului conţin sare. Fără sodiu, viaţa nu ar fi posibilă. Deşi este necesară funcţionării echilibrate a organismului uman, sodiul poate aduce și unele probleme de sănătate.

Sarea a fost folosită timp de secole în conservarea alimentelor. Sarea atrage umezeala din alimente, ceea ce limitează creșterea bacteriilor care altfel ar strica alimentele și ar cauza boli gastro-intestinale. Astăzi, sarea rămâne un conservant pentru multe produse, dar îmbunătățește și gustul alimentelor, potrivit The Conversation.

Consumul de sare în exces, asociat cu riscul crescut de hipertensiune arterială

Sodiul acţionează ca un electrolit în organism, ajutând la reglarea presiunii sângelui, la echilibrarea între acid-bază şi apă în fluidele organismului din interiorul celulelor și este vital pentru funcţionarea adecvată a sistemului muscular şi nervos.

Consumul de sare în exces  a fost însă asociat cu riscul crescut de hipertensiune arterială, care, la rândul ei, este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială este și o cauză a bolilor de rinichi.

Atac de cord și insuficiență cardiacă

Când mâncăm prea multă sare, aceasta crește nivelul de sodiu din sânge. Organismul răspunde prin atragerea mai multor lichide în sânge pentru a menține concentrația de sodiu la un nivel potrivit. Cu toate acestea, prin creșterea volumului de lichid, presiunea împotriva pereților vaselor de sânge începe să crească, iar asta duce la creșterea tensiunii arteriale.

O tensiunea arterială ridicată detemină  inima să lucreze mai greu, ceea ce poate duce la boli coronariene și ale vaselor de sânge, inclusiv la atac de cord și insuficiență cardiacă.

Deși există controverse cu privire la efectul consumului de sare asupra tensiunii arteriale,  unele cercetări au demonstrat o asociere progresivă. Astfel, cu cât consumăm mai mult sodiu, cu atât este mai probabil să murim prematur.

Atenție! Cine sunt cei „sensibili la sare”

Există oameni care pot fi mai afectați decât alții de alimentația bogată în sare. Aceștia sunt oamenii„sensibili la sare”, fiind mai mult expuși riscului de a face hipertensiune arterială din cauza consumului de sare.

Cele mai expuse persoanele sunt cele în vârstă, cele care au  hipertensiune arterială, persoanele de origine afro-americană, dar și cei care au boli renale cronice și cei care au avut o greutate mică la naștere.

Cum poate fi redus consumul de sare

Reducerea consumului de sare este cea mai bună cale de a reduce tensiunea arterială, iar evitarea alimentelor procesate și ultraprocesate, de unde provine aproximativ 75% din aportul zilnic de sare, este primul pas.

Creșterea consumului de fructe și legume poate fi, de asemenea, eficientă în reducerea tensiunii arteriale, deoarece acestea conțin potasiu, care ajută la relaxarea vaselor de sânge.