Punctul de start a fost reprezentanța Toyota din Iași Est, companie ce este și sponsor al acestui eveniment caritabil. Pe întreg traseul, au fost oferite echipei din staff mașini din noile generații pentru o mai bună desfășurare a concursului. În Iași, Cristian Tudorache, CEO și fondator al Kastel Group și inițiator al proiectului Nomadia Xtreme le-a explicat echipelor ce le va aștepta pe parcursul celor patru zile de concurs.
Nomadia Xtreme – prima zi de aventură
Startul, chiar dacă ar părea unul simplu, le-a dat bătăi de cap concurenților. Prima probă a constat în câteva întrebări despre istoria Toyota. A fost mai degrabă o verificare a seriozității concurenților. Cu o seară înainte au primit materiale despre istoria Toyota, iar ieri au fost ”ascultați” pentru a verifica dacă le-au citit. În urma răspunsurilor corecte pe care le-au oferit, aceștia au câștigat un anumit număr de puncte pe care le-au putut folosi mai târziu pe traseu.
La ce îi ajută aceste puncte pe concurenți? Ei bine, ei pot „cumpăra” indicii pentru a ajunge mai ușor la următoarea destinație cu autostopul. De exemplu, nu puțini au fost cei care au ales să apeleze la acest ajutor pentru a găsi cât mai repede următorul punct de pe harta Nomadia Xtreme 2024. Vorbim despre Bazinul Olimpic de înot din Bacău, cel mai mare din România. Aici, chiar dacă știau să înoate sau nu, concurenții au ales să își ia inima în dinți și să participe la probă. Au intrat puțin în pielea lui David Popovici, noul idol național, și au testat apa bazinului. Nu vă îngrijorați, organizatorii le-au oferit celor care nu știau să înoate centuri care să îi țină la suprafața apei.
Primii în cursă
Primii care au spart gheața au fost Irina Zamfir și Răzvan Babană. Echipa Babanashii a trebuit să parcurgă un traseu dificil care a constat într-o săritură în bazin de la un metru, respectiv trei metri. După fiecare săritură au parcurs înot bazinul. Însă, bineînțeles că în Nomadia Xtreme nu este totul atât de ușor, iar pe concurenți i-a așteptat o probă, unde sub presiunea cronometrului, au trebuit să parcurgă înot 100 de metri, în timp ce „culegeau” de pe fundul bazinului principal trei obiecte pentru a duce proba la bun sfârșit.
„A fost o provocare pentru atenția distributivă, corectitudine pentru efectuarea probelor, atât pentru bonusarea conform regulamentului cât și pentru penalizarea concurenților. A fost prima probă cu destinație. Concurenții au fost timizi la început, dar se formează așa-zisele bisericuțe. Dar fiecare este concentrat pe echipa lui”, a transmis Gina Lazăr, owner de probe și suport.
Odată ajunși la final, concurenții s-au grăbit să facă din nou autostopul până la următoarea destinație. Primii care au plecat spre următoare destinație au fost cei din echipa Babanashii, urmați de Fantasia, PreaFericiții și Tharos.
Când viața te ia prin surprindere
Pe drum, ordinea echipelor s-a schimbat, astfel că PreaFericiții au ajuns primii la cea de-a treia probă. A fost un drum de peste două ore până în satul Bârzești din județul Vaslui.
În micuța localitate pe concurenți i-a așteptat o probă ce nu are nimic de-a face cu modernitatea, adică cu ceea ce ei sunt obișnuiți. Cu ajutor din partea localnicilor, ei au fost nevoiți să adune „ingredientele” pentru rețeta perfectă de chirpici. Nu este vorba de nimic complicat, ci de un amestec între lut, paie, apă și bălegar. Însă acestea nu au fost foarte ușor de procurat pentru că au bătut din poartă în poartă pentru a le obține.
O încercare pentru generații
„Așa făceau părinții și bunicii noștri pe vremuri chirpicii. Făceam asta foarte des pentru ce aveau nevoie prin curte, căci era foarte greu să-ți iei altceva pe atunci”, a explicat o localnică care pe tot timpul probei a fost de față și a oferit îndrumări.
„Proba cu bălegarul ne-a adus aminte de copilărie, de bunici, de munca pe care o făceau și noi o vedeam și poate o luam de bună. Acum, să iei de la zero, piesă cu piesă, instrument cu instrument și să îi dai viață într-un final a fost super mișto”, ne-au spus cei din echipa PreaFericiților.
Deși prima zi a fost tumultuoasă, încercările nu se opresc aici. Urmează noi zile pline de provocări pentru cele 11 echipe care participă la cea de-a doua ediție a Nomadia Xtreme 2024.
Amintim faptul că cele 11 echipe trec prin aceste provocări pentru a susține copii din medii defavorizate. Organizatorii vor oferi o bursă lunară copilului reprezentat de echipa câștigătoare și premii celorlalți. Pentru cei 22 de concurenți, care au ales să își petreacă minivacanța de Sfânta Maria astfel, urmează încă trei zile de întreceri inedite.