Cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, la care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura, Sarkozy a pledat pentru reforme rapide ca soluţie la actuala criză.
Măsurile de urgenţă, anunţate de Sarkozy la finalul unui summit social reunit la Palatul Elysée, vizează stimularea angajării tinerilor, activitatea parţială şi instruirea şomerilor, şi reprezintă o sumă totală de 430 milioane de euro.
"Tuturor celor care nu mai au o activitate profesională de cel puţin doi ani, tuturor fără excepţie, li se va propune fie o instruire, fie un loc de muncă, fie un proces de resocializare", a spus şeful statului.
Întâlnirea s-a desfăşurat într-un context tensionat după ce agenţia Standard and Poor’s a retrogradat cu o treaptă ratingul Franţei, la AA+, şi pe fondul creşterii şomajului la 10% din populaţia activă.
"Gravitatea crizei impune să luăm decizii. Nu putem aştepta scadenţele politice pentru a decide", a declarat el, în faţa miniştrilor, reprezentanţilor sindicatelor şi ai patronatelor prezenţi la reuniune, referindu-se la alegerile din 22 aprilie şi 6 mai.
Preşedintele a făcut mai ales din introducerea unei aşa-zise TVA sociale – reforma finanţării protecţiei sociale printr-o reducere a costului muncii şi o creştere a taxei – o prioritate a sfârşitului său de mandat, în încercarea de a fi reales, în condiţiile în care sondajele îl dau perdant în faţa socialistului François Hollande. Stânga şi o parte a dreptei, precum şi sindicatele se opun însă cu hotărâre unei TVA sociale, doar patronatul fiindu-i favorabil în anumite condiţii.
În discursul său la summitul de miercuri, preşedintele nu a pronunţat acest termen, dar a subliniat necesitatea reducerii costului muncii printr-o ‘diversificare sporită a surselor de finanţare’ a protecţiei sociale. Cu acelaşi prilej, el a făcut un diagnostic sever al "degradării competitivităţii" firmelor franceze şi a criticat rigiditatea pieţei muncii din Franţa.