Rezultatele summit-ului de săptămâna trecută arată că în prezent există două Europe, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, făcând referire la refuzul premierului britanic David Cameron de a lua parte la Acordul interguvernamental de guvernanţă fiscală.
"Acum există, în mod clar, două Europe: una care vrea mai multă solidaritate între membrii săi şi una care s-a ataşat numai la logica pieţei unice", a declarat Sarkozy.
Declaraţiile sale vin în urma negocierilor de joi noapte, în urma cărora s-a ajuns la decizia ca cele 17 state din zona euro, cărora li se adaugă alte nouă ţări, să încheie un acord interguvernamental destinat consolidării disciplinei fiscale.
Marea Britanie este singura ţară care rămâne în afara acordului, după ce premierul David Cameron a declarat că nu va permite o schimbare a tratatului dacă Londra nu este protejată de reglementarea serviciilor financiare. Concesia în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar britanic a fost considerată excesivă şi inacceptabilă în cadrul UE, astfel că Marea Britanie a rămas în afara acordului.
"Eu şi cancelarul german am făcut tot ce se putea pentru ca Marea Britanie să devină parte a înţelegerii", a spus Sarkozy. Întrebat de ce Regatul Unit s-a trezit singur vineri dimineaţă, preşedintele francez a spus că "refuzul repetat al britanicilor faţă de orice perspectivă de aderare la euro nu putea rămâne fără consecinţe. Aş adăuga faptul că cererile privind serviciile financiare nu puteau fi acceptate. Criza a venit din cauza neregulilor din finanţe. Nu puteam accepta să facem un pas înapoi. Europa trebuie să meargă spre un plus de disciplină”, a adăugat Sarkozy.
Potrivit acestuia, "o altă Europă se naşte: cea a zonei euro, unde cuvintele cheie vor fi de convergenţă a economiilor, reguli bugetare şi fiscale."