„Dacă chinezii, care au 60% din rezervele mondiale, decid să le investească mai degrabă în euro decât în dolar, n-avem de ce să-i refuzăm”, a declarat el la televiziune, adăugând că „independenţa noastră nu va fi deloc pusă în discuţie”.
Preşedintele francez, care s-a referit la televiziune la rezultatele summitului de la Bruxelles asupra euro, a asigurat că Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda. „Dovada este că a fost salvată fără chinezi, dar dacă ei vor să îşi plaseze banii în euro, înseamnă că au încredere în euro. De ce nu ar trebui să aibă încredere în dolar?”, a mai spus el. Este interesant de observat că reacția lui Sarkozy vine la doar o zi după ce acesta a sunat la Beijing pentru a se asigura de sprijinul Chinei pentru planul de salvare a zonei euro.
Mai multe ţări emergente, dintre care China, au fost abordate de europeni pentru a participa la fondul de salvare a monedei euro, pe care ţările zonei se ambiţionează să îl ridice la 1.000 de miliarde de euro, aminteşte AFP. Beijingul nu a confirmat până acum că este dispus să alimenteze din abundenţă acest fond dar a anunțat că „sprijină măsurile active din Europa pentru a răspunde la criza financiară”.
În Franţa, stânga s-a declarat preocupată de situaţia de dependenţă în care o astfel de participare chineză i-ar plasa, consideră ea, pe europeni. „Vă puteţi imagina cazul în care China vine să salveze zona euro. Ar face-o fără nicio contrapartidă?”, s-a întrebat candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor, François Hollande.

Sursa: Agerpres