Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, deplânge faptul că liderii europeni actuali trebuie „să gestioneze consecinţele” opţiunilor predecesorilor lor care au permis intrarea în zona euro a unor ţări care „nu erau pregătite” să adere, relatează AFP.
„Trebuie să gestionăm consecinţele celor care au permis intrarea în zona euro a unui anumit număr de ţări care nu erau pregătite şi care au relaxat disciplina bugetară”, a declarat şeful statului francez pe marginea unui summit european la Bruxelles. Spania, Portugalia şi Italia au aderat la zona euro în 1999, iar Grecia a adoptat moneda comună în 2001. În Franţa, preşedinte era Jacques Chirac şi guvernul era condus de socialistul Lionel Jospin. În acea perioadă, aderarea Italiei şi a Greciei a suscitat îndeosebi o controversă puternică din cauza datoriilor lor mari.
„Nu-mi amintesc ca Angela Merkel (n.n. – cancelarul german) şi eu, să fi avut responsabilităţi în momentul în care toate aceste ţări au ales să se îndatoreze şi chiar în momentul în care s-a decis intrarea în Europa, şi chiar în zona euro, a unor ţări care nu răspundeau nici unui fel de criterii cerute în acea epocă”, a insistat Sarkozy. ”În prezent, dna Merkel răspunde de Germania, eu de Franţa. Ne aflăm în situaţia de a lua decizii în favoarea unor ţări pentru care n-am fost aleşi. Fiecare poate înţelege că aceasta pune şi probleme de ordin democratic”, a afirmat preşedintele francez, adăugând: „Mandatul nostru nu este de a gestiona aceste ţări şi încă trebuie să le mai cerem să facă eforturi. Dar, dacă Germania şi Franţa nu decideau să-şi asume responsabilităţile, unde am fi fost oare acum ?”.
Sursa: Agerpres