Fără a răspunde direct atacurilor opoziţiei, care văd în politica lui Sarkozy cauza principală ce a făcut ca Franţa să-şi piardă ratingul AAA în viziunea agenţiei Standard&Poor’s, preşedintele francez a făcut apel la continuarea reformelor.
„Mă voi adresa francezilor la sfârşitul lunii şi le voi vorbi despre deciziile importante care trebuie luate fără a pierde timpul”, a declarat Sarkozy. „Le voi spune că această criză poate fi surmontată, cu condiţia să dăm dovadă de voinţă colectivă şi de curaj în vederea reformării ţării noastre /…/ Le voi spune că este vorba despre o încercare ce nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată în exces”, a subliniat, conform AFP, Sarkozy în timpul unei ceremonii de omagiere a fostului premier Michel Debre.
Nicolas Sarkozy se va întâlni miercuri cu partenerii sociali în cadrul unui „summit al crizei„ în timpul căruia preşedintele ar urma să propună o serie de reforme, între care instituirea unui TVA social şi a unei taxe pentru tranzacţii financiare.
Într-o declaraţie făcută sâmbătă, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande, favorit în sondaje, a subliniat că scăderea ratingului reprezintă o „retrogradare a politicii (n.n. – lui Sarkozy), nu a Franţei”. „Nicolas Sarkozy a făcut din menţinerea ratingului AAA un obiectiv al politicii sale şi chiar o obligaţie pentru guvernul său. Astfel au fost justificate cele două planuri de austeritate lansate în doar patru luni de zile. Regret, dar această bătălie a fost pierdută”, a încheiat Hollande.
Sursa: Agerpres