‘Reuşita summitului G20 de la Cannes depinde de voi. Este prima dată când sunteţi reuniţi, prima dată când agricultura devine o prioritate pentru creşterea mondială’, a declarat Sarkozy în deschiderea reuniunii miniştrilor agriculturii din statele G20.

‘Prin adoptarea acestui plan, aţi putea schimba nu numai viaţa a un miliard de agricultori, dar şi cursul capitalismului pentru ca acesta să capete din nou un sens: şi anume să contribuie la dezvoltarea şi bunăstarea popoarelor. Lumea întreagă se bazează pe deciziile şi acţiunile voastre’, a declarat şeful statului francez.

Nicolas Sarkozy a pledat în favoarea pilonilor planului de acţiune propus de preşedinţia franceză: soluţionarea problemei volatilităţii pieţelor agricole şi asigurarea siguranţei alimentare în lume. El a pledat de asemenea şi pentru creşterea producţiei, a denunţat modul de funcţionarea al pieţelor agricole pe care le-a calificat drept ‘cele mai puţin transparente dintre toate pieţele’.

‘Volatilitatea este un flagel atât pentru agricultori, consumatori şi stabilitatea statelor’, a subliniat preşedintele forumului G20.

În final, Nicolas Sarkozy a făcut apel la reglementarea pieţelor agricole.

‘O piaţa care nu este reglementată nu este o piaţă, ci o loterie unde norocul le surâde celor mai cinici’, a afirmat el.

Dezbaterile miniştrilor agriculturii din statele G20 vor avea loc în cursul zilei de joi.
SURSA: Agerpres