SARS-CoV-2 afectează direct aceste organe. Cum atacă rinichii

Sursă: Dreamstime

SARS-Cov-2 este, cu siguranță, o boală respiratorie, dar nu afectează doar plămânii. Așa cum au arătat în acești doi ani o mulțime de studii, virsul afectează și alte organe vitale, inclusiv rinichii. Un studiu recent a stabilit în ce mod sunt afectate aceste organe.

SARS-CoV-2 afectează direct aceste organe, susține un studiu recent

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, poate infecta și afecta direct rinichii, provocând cicatrici, potrivit cercetărilor publicate de revista Cell Stem Cell. Țesutul cicatricial rezultat ar putea avea un impact pe termen lung asupra funcției rinichilor, spun autorii studiului, citați de Iflscience.

Deși capacitatea virusului de a se lega și infecta celulele renale nu este o informație nouă, detalii mai clare despre ceea ce cauzează exact aceste probleme nu au fost descoperite până acum de oamenii de știință. Această ultimă descoperire oferă o altă „piesă a puzzle-ului”, a declarat autorul principal, Jitske Jansen de la Centrul Medical al Universității Radboud.

50% dintre pacienții cu COVID-19 au avut insuficiență renală

În 2020, un studiu a constatat că până la 50 la sută dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat insuficiență renală, aproximativ 10 la sută având nevoie de dializă. Anul trecut, un studiu pe aproape 90.000 de supraviețuitori COVID-19 a constatat că aceștia prezintă un risc mai mare de leziuni renale, decât persoanele care nu au avut niciodată COVID.

„Lucrările noastre au arătat cicatrici la rinichi la pacienții cu COVID-19, ceea ce oferă o explicație de ce virusul ar putea cauza declin funcțional renal, așa cum s-a demonstrat în alte studii”, a spus co-autorul Katharina Reimer de la RWTH Aachen Uniklinik.

Țesutul de la pacienții cu COVID a prezentat substanțial mai multe cicatrici

Echipa a recoltat probe de țesut de la 62 de pacienți cu COVID-19 internați în Unitatea de Terapie Intensivă. În comparație cu grupurile de control – pacienți de la Terapie Intensivă cu o infecție pulmonară non-COVID și un grup de oameni sănătoși – țesutul de la pacienții cu COVID-19 a prezentat substanțial mai multe cicatrici.

Pentru a identifica dacă afectarea tisulară a fost cauzată direct de virus, spre deosebire de inflamație sau alte efecte sistemice, echipa a creat„mini rinichi”. Numiți și „organoizi”, au fost cultivați în laborator din celule stem, conținând multe tipuri diferite de celule renale, cu excepția celulelor imune. Odată infectați cu SARS-CoV-2, mini-rinichii, precum țesuturile pacienților cu COVID-19, au început să formeze cicatrici. Echipa a găsit, de asemenea, dovezi ale unor molecule de semnalizare cunoscute a fi implicate în procesul de cicatrizare.

Virusul în sine este direct responsabil pentru leziunile tisulare

Toate acestea sugerează în mod clar că virusul în sine este direct responsabil pentru leziunile tisulare observate. Fibroza renală (cicatrice) poate avea implicații grave asupra sănătății pe termen lung, a declarat Reimer, adăugând că și în acest caz, ca și în alte aspecte legate de infecția cu Covid-19, sunt necesare cercetări suplimentare.