Astfel, şase proiecte au fost declarate eligibile pentru finanţare în cadrul măsurii 142 “Înfiinţarea grupurilor de producători din PNDR”, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Din valoarea totală eligibilă, 2,96 milioane lei reprezintă contribuţia comunităţii europene, iar 741.642,34 lei contribuţia bugetului naţional.
Înfiinţarea grupului de producători SC Prod-Ovo Grup SA pe grupa de produse “carne de pasăre şi ouă” din localitatea Lipozat, judeţul Vaslui va primi o finanţare din fonduri publice europene şi naţionale de 1,65 milioane lei din care 386.104 lei în primul an de înfiinţare.
De asemenea, proiectul privind creşterea competitivităţii producţiei de cereale în zona Roman din Neamţ va fi finanţat cu un milion lei, din care 60.467 lei în primul an. Restul proiectelor, cu precădere pentru înfiinţarea unor asociaţii de comercializare a produselor lactate, a cărnii de bovine, de creştere a oilor sunt de valori mai mici situate între 264.000 şi 340.284 lei.
În cadrul acestei măsuri se acorda sprijin public nerambursabil de 100%, valoarea minimă finanţată fiind de 15.000 de euro, iar cea maximă de 50.000 euro. Suma acordată prin această măsură se calculează anual în funcţie de valoarea producţiei anuale comercializate de către grupul de producători recunoscut.
Schema de sprijin pentru grupurile de producători se alocă prin rate anuale în primii 5 ani de la data recunoaşterii grupului de producători, iar sprijinul va fi calculat pe baza producţiei comercializate anual de către grup.
Astfel, vor primi câte 5%, în primul şi al doilea an, 4% în al treilea, 3% în al patrulea şi 2% în al cincilea din valoarea producţiei comercializate de până la un milion euro şi câte 2,5% în primul şi al doilea an, 2,0% în al treilea şi câte 1,5% în patrulea şi al cincilea an pentru valoarea producţiei comercializate care depăşeşte un milion de euro.
Plata primei rate va fi făcută la un an, după data la care grupul de producători este recunoscut, în urma verificării respectării condiţiilor iniţiale de recunoaştere a grupului de producători, pe baza facturilor pentru producţia vândută înregistrată şi calculată după un an de la recunoaşterea grupului.
Beneficiarii acestui sprijin sunt grupurile de producători recunoscute oficial începând cu 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2013. Beneficiarii trebuie să fie persoane juridice înfiinţate la iniţiativa producătorilor agricoli şi forestieri, cu scopul de a comercializa în comun produsele agricole şi silvice ale membrilor.
Şase asociaţii de agricultori primesc 3,7 milioane lei de la UE
18 martie 2011, 16:52
Ultima modificare în 18 martie 2011, 18:52
Înfiinţarea a şase grupuri de producători agricoli va fi finanţată cu 3,7 milioane lei din bani europeni. Cei mai mulţi bani merg către o asociaţie din judeţul Vaslui.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Câți bani ne cer austriecii pentru autostrăzi
- Un bilet de avion dus în afara Japoniei costă până la 140.000 de dolari
- Noul BMW Seria 6 Coupé va fi lansat în România în toamnă
- Paul Mărăşoiu, Ministerul Turismului: “Noi nu putem obliga hotelierii să reducă tarifele”
- Porsche continuă majorarea de capital pentru a fuziona cu Volkswagen
- Guvern: Hotărâre privind aplicarea impozitului pe averile nejustificate
- Cum ni s-au „furat” 200 de km de autostradă
- De ce a demisionat directoarea TAROM
- Autorităţile locale din Suceava şi Botoşani, primele beneficiare ale Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii
- Principalele bănci cu capital străin din România vor menţine un nivel de solvabilitate de peste 10%