Autorităţile de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană au amendat şase bănci cu suma record de 1,71 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) pe motiv că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor, transmit AP şi Reuters.
Cartelurile au operat în pieţele de derivate financiare, care sunt produse folosite pentru gestionarea riscului legat de fluctuaţiile ratelor dobânzilor. Două bănci, Barclays şi UBS, nu au fost amendate, deoarece au anunţat existenţa cartelului.
Printre grupurile penalizate se află Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup şi compania de brokeraj RP Martin.
‘Ceea ce este şocant în privinţa scandalurilor Euribor şi Libor nu este numai manipularea ratelor dobânzilor, care este condamnată de autorităţile de reglementare din întreaga lume, ci şi înţelegerile secrete dintre bănci care se presupune că ar fi trebui să concureze una cu alta’, se arată în declaraţia comisarului european pentru concurenţă Joaquin Almunia.
Grupul bancar olandez Rabobank nu a făcut parte din cartelul alcătuit din cele şase bănci, a anunţat Joaquin Almunia.
Cea mai mare amendă a primit-o Deutsche Bank, de 725,36 milioane de euro, iar Royal Bank of Scotland va plăti 391 de milioane de euro.
Comisia Europeană a anunţat că va continua să investigheze Credit Agricole, HSBC, JPMorgan şi compania de brokeraj ICAP pentru acuzaţii similare.
Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de bănci pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.
Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume. AGERPRES