Ca și ceaiul rooibos, și ceaiul verde este foarte sănătos și tot mai mai apreciat de cei care au început să-l bea, potrivit The List.
Industria sănătății și nutriției este tot mai obsedată să descopere suplimente magice, vitamine și alte produse care pot prelungi viața și pot contribui la sănătatea minții și a trupului. Deși niciun supliment nu conține formula magică, există anumite produse care pretind că ne aduc la pachet sănătate cât cuprinde și mai multă energie.
Planta minune a fost descoperită în anul 2737 î.Hr. de un împărat chinez
Un astfel de produs este ceaiul verde. Planta minune a fost descoperită în anul 2737 î.Hr. de un împărat chinez. De atunci, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde au fost apreciate de fiecare dată la superlativ, mulți considerând că este la fel de sănătos ca și apa.
Așadar, nu mai este nicio îndoială că ceaiul verde poate avea un impact uriaș asupra sănătății. Ce se întâmplă totuși cu organismul dacă beți ceai verde în fiecare zi?
În primul rând, veți avea mai multă energie
Cafeaua nu este singura modalitate de a obține cofeina de care aveți nevoie dimineața, pentru a începe ziua plini de energie. S-a dovedit că și ceaiul verde ar putea fi o formă de cofeină, chiar mai sănătoasă.
Ingredientul activ-cheie al ceaiului verde este cofeina, care este un stimulent cunoscut. Dar ceaiul verde nu conține la fel de multă precum cafeaua și nu va provoca efectele de „agitație”, asociate cu prea multă cofeină.”
Deci, alegerea de a bea ceai verde în fiecare zi ar putea fi soluția de care aveți nevoie.
Vă scapă de anxietate
Ceaiul verde are un ingredient care poate ajuta, dacă suferiți de anxietate. Ceaiul verde conține ingredientul L-teanină, care are un efect mare asupra organismului.
„L-teanina crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate”, scrie Healthline.
Un studiu Health Research Institute a constatat că „L-teanina crește semnificativ activitatea în banda de frecvență alfa, indicând faptul că relaxează mintea, fără a induce somnolență”, adaugă site-ul.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Potrivit Healthline, „ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare”, inclusiv pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Mai exact, un studiu publicat în The Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care consumă frecvent ceai verde au un risc cu până la 31% mai scăzut de boli cardiovasculare.
Un alt studiu a descoperit că „băutorii moderați de ceai au o progresie mai lentă a calciului din arterele coronare și un risc redus de evenimente cardiovasculare”.
Ajută chiar și la slăbit
În loc să dați o grămadă de bani pe pastile de slăbit sau tot felul de programe de exerciții fizice, încercați măcar pentru o lună ceaiul verde pentru gestionarea greutății.
„Consumul de ceai verde și extracte de ceai verde ajută la reducerea greutății corporale, în principal a grăsimii corporale, prin creșterea termogenezei postprandiale și a oxidării grăsimilor”, araată un nou studiu. Potrivit Healthline, ceaiul verde „poate fi extrem de eficient în reducerea grăsimii abdominale periculoase”.
Deci, pe lângă toate celelalte beneficii pentru sănătate, o cană de ceai verde poate ajuta și la controlul greutății.
Creierul va funcționa mai bine
Cceaiul verde „conține aminoacidul L-teanină, care poate funcționa sinergic cu cofeina și astfel poate îmbunătăți funcția creierului”. Un studiu a constatat că L-teanina, în combinație cu cofeina, poate îmbunătăți abilitățile cognitive.
Deoarece ceaiul verde conține atât cofeină, cât și L-teanină, este practic o super-băutură care oferă energie și un nivel mai bun de funcționare a creierului.
Risc scăzut de cancer
Tot mai multe studii sugerează că un consum regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea cancerului. Astfel, s-a observat că femeile care au băut ceai verde au avut un risc cu 20 până la 30% mai mic de a dezvolta cancer de sân.
Un alt studiu a constatat că bărbații care au băut ceai verde au un risc cu 48% mai mic de a suferi de cancer de prostată. Antioxidanții din ceaiul verde au un rol uriaș, susțin specialiștii.