România este prezentă cu şase firme în topul celor mai dinamice companii IT din Europa Centrală, potrivit clasamentului Technology Fast 50 Europa Centrală 2009 realizat de Deloitte.

Peste jumătate din companiile româneşti de tehnologie înscrise la competiţia din acest an a Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 s-au calificat în topul final, două dintre ele clasându-se în primele zece: TeamNet International, Bucureşti şi AROBS Transilvania Software din Cluj-Napoca.

Aflat la a zecea ediţie, Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creltere a veniturilor din ultimii cinci ani (2004 – 2008). De asemenea, companiile trebuie să deţină proprietate intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaţionale sau să dedice o parte substanţială din venituri pentru cercetare şi dezvoltare de tehnologie.

TeamNet International, pe locul doi

Lista finalistelor din România include dezvoltatori de soluţii software: TeamNet International (locul 2, cu o rată de creştere de 3.317%), AROBS Transilvania Software (locul 8, +1.663%), LASTING Software din Timişoara (locul 29, +487%), The RED Point din Iaşi (locul 35, +430%), şi companiile din Bucureşti Advantage Software Factory (locul 45, +350%) şi Romanian Soft Company (locul 47, +312%).

Prezenţă de două ori mai mare

România a intrat în această competiţie pentru prima dată anul trecut, având trei companii în clasamentul final. Numărul s-a dublat în acest an, ceea ce a adus industria românească de tehnologie pe locul 4 în rândul ţărilor incluse în top, după Ungaria (11), Polonia (9) şi Cehia (8).

„Rezultatele din acest an indică evoluţia distinctă a fiecărei industrii de tehnologie din regiune. Liderii sus-menţionaţi îşi reduc nivelul de reprezentare (cu 28 de firme în acest an, faţă de 36, în 2008), pe măsură 0-40020-tabel1.jpgce companiile lor se maturizează, iar veniturile nu mai pot creşte într-un ritm foarte accelerat. De cealaltă parte, industriile mai mici câştigă teren şi au mai multe companii printre finaliste,” spune Ahmed Hassan, Partener Audit şi Lider al industriei de Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii, Deloitte Balkans

„Nivelul de reprezentare românească din acest an în Technology FAST 50 este o surpriză plăcută, fiind o confirmare a forţei antreprenoriale şi a potenţialului de dezvoltare de proprietate tehnologică de pe plan local”, spune George Mucibabici, Preşedintele Deloitte România.

Ca şi în ediţiile anterioare, finaliştii din clasamentul regional vor fi în mod automat nominalizaţi în competiţia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Anul trecut, România a fost reprezentată de două companii în primele 100 de finaliste: AROBS Transilvania Software (locul 49) şi TeamNet International (locul 71).