investi. stirile si informatiile de ultima ora legate de societatile emitente pot influenta cursul actiunilor. Alte elemente care pot determina cursul unor actiuni sunt actionariatul societatii, evolutia sectorului economic din care face parte societatea emitenta si a mediului economic si, nu in ultimul rand, situatia economico-financiara a emitentilor. Analiza situatiei economico-financiare a firmelor ale caror actiuni sunt tranzactionate se refera la studiul comparativ al unui set de indicatori care se obtin pe baza rezultatelor financiare continute in rapoartele financiare. Toate aceste elemente determina cat de „sanatoasa” este compania, factorul de dezvoltare a sectorului in care activeaza, precum si prognozele cu privire la performantele societatii in viitor.Cei mai importanti indicatori in evaluarea unei investitii de portofoliu sunt, in opinia lui Iulian Panait, analist financiar la Certinvest, raportul pret/profit net pe actiune (PER), raportul pret/valoare contabila, profitul net pe actiune (EPS) si randamentul dividendului (dividend/ pret). Profitul net pe actiune arata cati lei de profit net revin pentru fiecare actiune detinuta, in ipoteza ca acest profit ar fi distribuit in totalitate actionarilor. PER arata pretul pe care piata este dispusa sa-l plateasca pentru un leu de profit realizat de societate. Valoarea acestui indicator depinde atat de rezultatele financiare ale societatii din perioada precedenta (profitul la sfarsitul anului financiar), cat si de asteptarile pietei privind evolutia viitoare a profiturilor si de riscul afacerii respective, spune Iulian Panait.In cazul in care analiza se face in timpul anului, PER se poate estima pe baza prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli sau pe extrapolarea la nivelul intregului an a rezultatelor inregistrate in anumite perioade. Un raport pret/castig mare este, de regula, expresia unor anticipari de crestere a companiei (in profituri). Dar un raport pret/castig ridicat poate fi si expresia unor profituri recente scazute, pe cand un raport pret/castig scazut reflecta fie asteptari pesimiste in privinta companiei in cauza, fie o subevaluare a actiunii.Walter Blaj, director executiv la Globinvest, spune ca o problema care afecteaza rigurozitatea analizei pe baza acestui indicator este aceea ca in Romania nu se calculeaza oficial indicatori statistici specifici nici pietei bursiere si nici analizei financiare, la nivel de economie, ramura, subramura etc., motiv pentru care metodei comparatiei ii lipsesc tocmai elemente care pot sa-i dea mai multa greutate – un minim, o medie un maxim etc. „In lipsa acestor valori, putem considera ca o valoare a indicatorului PER de 8 pana la 10 (in conditiile unei inflatii prognozate de sub 10%) este multumitoare, si indica in prezent o corecta evaluare a actiunii in raport cu capacitatea sa de a produce profit”, a precizat directorul de la Globinvest.

1. Stirile si informatiile din presa
2. Actionariatul societatii: sunt de preferat societatile cu un actionariat dispersat, cu un procentaj semnificativ din actiuni tranzactionate la bursa (free-float)
3. Preocuparea managementului pentru investitii sau, dimpotriva, pentru acordarea de dividende etc.
4. Situatia macroeconomica a tarii (inflatie, instabilitate legislativa, fiscalitate ridicata)
5. Evolutia sectorului economic din care face parte societatea emitenta
6. Situatia economico-financiara a societatilor.

Principalii indicatori pentru analiza actiunilor
EPS (profit pe actiune) = profitul net/nr. actiuni – arata cati lei de profit net revin pentru fiecare actiune
PER = raporul pret piata/profit net pe actiune – pretul pe care investitorul il plateste pentru un leu de profit adus de o actiune
Raportul pret/valoare contabila – arata care este multiplul fata de valoarea patrimoniului net pe care investitorii sunt dispusi sa-l plateasca (depinde, in general, de eficienta companiei; de regula cele cu o eficienta ridicata sunt cotate la un raport pret/valoare contabila superior)
Valoarea contabila = activ net/ nr. actiuni – daca pretul unei actiuni este mai mare decat valoarea contabila inseamna ca piata este dispusa sa plateasca o prima peste valoarea contabila, ceea ce reflecta potentialul de crestere a profiturilor respectivei societati in viitor
Randamentul dividendului = dividend/pret – arata cat din pretul curent al actiunii reprezinta valoarea ultimului dividend net per actiune alocat de societate.