Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance anunţă că vor continua şi în 2012 campania de prevenire şi combaterea pirateriei software intitulată 'Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite!', ca urmare a rezultatelor bune înregistrate până acum.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în cadrul campaniei lansate în septembrie 2011, care are drept scop furnizarea de informaţii cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi la consecinţele ce decurg din utilizarea de programe piratate, oferind soluţii pentru remedierea situaţiei, peste 13.000 de firme din România au primit scrisoarea comună IGPR-BSA prin care au fost informate asupra riscurilor asociate pirateriei software.
Până în prezent, 2.869 companii (22%) au primit consultanţă telefonică de specialitate, dintre care 51% (1.468 companii) au completat şi au trimis formulare de audit intern.
Campania de prevenire va continua şi în prima jumătate a acestui an prin menţinerea activă a liniei telefonice dedicate campaniei (021-529.71.95) şi, mai mult, contactarea telefonică a tuturor companiilor care au primit scrisoarea.
Colaborarea dintre IGPR şi Business Software Alliance a început cu organizarea unor seminarii de pregătire a organelor judiciare penale competente pentru aplicarea legislaţiei drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator şi pentru constatarea cu celeritate a infracţiunilor care constau în încălcări ale acestor drepturi.
În ceea ce priveşte activităţile de combatere, în cursul anului 2011, au continuat verificările atât la companii care utilizau software neautorizat, cât şi la distribuitori ai unor astfel de produse (aproximativ 250 de verificări).
11 cazuri de condamnare
Ca urmare a dosarelor penale înaintate instanţelor judecătoreşti, anul trecut s-au înregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizată de software şi 19 condamnări pentru distribuire neautorizată de software.
Astfel, Tribunalul Bihor a pronunţat cea mai mare amendă penală – 8.000 lei, venit la bugetul de stat, la care s-au adăugat despăgubirile acordate părţilor civile – titulari ai drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator (aproape 10.000 euro). Instanţele din Bucureşti au pronunţat în 2011 două hotărâri judecătoreşti de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare.
Administratorul unei companii implicate în activităţi de distribuire de software fără licenţă preinstalat pe calculatoarele vândute a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase luni de închisoare cu executare iar Judecătoria Sectorului 6 a pronunţat o hotărâre de condamnare la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru distribuire neautorizată de software.
Despăgubirile totale solicitate în 2011 în dosarele de utilizare neautorizată sunt de peste 380.000 euro iar despăgubirile solicitate în dosare de distribuire neautorizată sunt de peste 130.000 euro.
"Prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una dintre priorităţile Poliţiei Române. Acest tip de criminalitate are un grad de pericol social ridicat, prin prejudiciile generate mediului de afaceri şi bugetului consolidat al statului şi prin frecvenţa manifestării. Astfel, cooperarea între instituţiile statului abilitate să acţioneze şi eforturile comune de prevenire şi combatere a utilizării şi comercializării de programe pentru calculator fără licenţă constituie nu numai o necesitate, dar şi cheia unei acţiuni de contracarare eficientă în acest domeniu. Poliţia Română contează pe parteneriatul cu BSA pentru îndeplinirea unui obiectiv primordial de asigurare a unui mediu de afaceri curat şi stabil", a declarat chestorul de poliţie Liviu Popa, şeful Poliţiei Române.
Legislaţia în vigoare stabileşte în caz de utilizare a programelor pentru calculator fără deţinerea licenţelor necesare amendă penală de până la 30.000 lei sau închisoarea de la unu la patru ani pentru persoanele fizice, respectiv amendă penală de la 5.000 lei la 600.000 lei, pentru persoanele juridice, în timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la trei luni la un an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la trei luni la trei ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la unu la trei ani, afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare.
În plus faţă de pedepsele de natură penală, legea îi permite titularului drepturilor încălcate să ceară despăgubiri ce pot ajunge la triplul preţului maxim al licenţei iar programele pentru calculator nelicenţiate şi suporturile sau echipamentele pe care sunt reproduse sau instalate pot fi ridicate ca mijloace de probă sau confiscate.