Anunţul Wizrom vine în contextul exodului masiv de medici români peste hotare din ultimii ani – 15.000 începând din 2007, potrivit surselor publice – şi este menit să ofere o alternativă sustenabilă pe termen lung medicilor tineri care nu se confruntă doar cu problema salariilor mici, ci şi cu obstacole în calea dezvoltării carierei şi a promovării pe baza realizărilor şi competenţelor profesionale personale.
„Problema sistemului medical din România este complexă şi profundă, iar Wizrom şi acţionarii săi sunt determinaţi să genereze un impact major şi să provoace o schimbare reală. De aceea, continuăm acest program de burse şi foarte curând vom începe să explorăm toate opţiunile posibile pentru a dezvolta şi creea un loc în sistemul public unde aceşti specialişti să poată activa la nivelul învăţat în Israel, ca parte a contribuţiei Wizrom la societatea românească”, a declarat Adrian Bodomoiu, director general Wizrom Software, compania ai cărei acționari au sponsorizat până în prezent programul de burse cu un total de două milioane de euro.
Bursele SHI Fellowship acoperă integral costurile de transport şi cazare, plus un salariu lunar brut de 3.000 de dolari SUA, pentru perioada de trei ani de rezidenţă medicală la Sheba Hospital din Israel. Primii şase medici români, câştigătorii burselor din 2012, au început deja să lucreze la Sheba în iunie 2013.
În cea de-a doua ediţie, juriul urmează să selecteze şase tineri medici rezidenţi care urmează specializări în anestezie, reabilitare medicală şi geriatrie. Perioada de rezidenţiat în Israel va fi acreditată, dar la finalul bursei, toţi medicii rezidenţi au obligaţia de a se întoarce în România şi de a profesa timp de cel puţin cinci ani într-un spital public.
„Iniţiativa domnului Davidai ne-a depăşit toate aşteptările şi suntem foarte bucuroşi să continuăm acest proiect şi datorită faptului că primii şase medici români au avut cea mai rapidă integrare în comparaţie cu rezidenţii din alte ţări. Sheba este unul dintre cele mai mari spitale din lume şi, cum de-a lungul anilor am condus mai multe programe care ofereau posibilitatea de instruire pentru rezidenţi din 50 de ţări, nu am văzut niciodată până acum o asemenea determinare de a reuşi şi de a deveni cei mai buni, ca la medicii români”, a declarat Prof. Dr. Yehuda Adler, Director al Burselor SHI Fellowship la Sheba Hospital.
Juriul care va face selecţia medicilor rezidenţi din România este format din: prof. dr. Yehuda Adler, Director de dezvoltare resurse medicale din cadrul Chaim Sheba Medical Centre din Israel, directorii departamentelor anestezie, reabilitare medicală şi geriatrie din cadrul Sheba Hospital, Preşedinţii societăţilor medicilor de anestezie, reabilitare medicală şi geriatrie din România, Ștefan Bogdan, profesor asistent la Universitatea de Medicină Carol Davila, Eli Davidai, acţionar Wizrom Software, Loredana Vișa, General Manager V+O Communication.
„Bursele SHI Fellowship reprezintă o iniţiativă unică în România. În primul rând, oferă tinerilor medici români oportunitatea de a urma cea mai mare parte a rezidenţiatului într-un centru universitar de frunte, Sheba Hospital din Tel Hashomer, Israel, unde standardele medicale atât clinice cât şi academice sunt la nivelul celor din spitalele universitare din America de Nord. Această instruire de înalt nivel este dublată de confortul financiar oferit printr-o bursă generoasă. Nu în ultimul rând, aducându-i pe medicii români înapoi în România, programul reprezintă prima iniţiativă privată care combate activ exodul al medicilor români peste hotare”, a declarat Dr. Stefan Bogdan, liderul primei ediţii a burselor, medic cardiolog care a primit anul trecut o bursă la Centrul de Aritmie Cardiacă din cadrul Sheba Hospital.
Candidaţii, care trebuie să fie medici rezidenţi la anestezie, reabilitare medicală şi geriatrie, trebuie să depună un dosar care să le demonstreze performanţa academică, aspiraţiile profesionale şi de leadership, şi să vorbească şi să scrie fluent în limba engleză. De asemenea, sunt necesare o scrisoare de recomandare din partea coordonatorului rezidenţiatului (Prof. Dr.), precum şi un eseu pe tema „Medicina, o viaţă pentru o carieră provocatoare şi merituoasă”. Dosarele trebuie depuse fie electronic la adresa https://www.shebafellowship.com/ro/formular-aplicare, sau pot fi trimise prin poştă sau e-mail (detalii pe website), până pe 26 septembrie 2013.