Directorul general al Goldman Sachs Group Inc, Lloyd Blankfein, a câştigat 6,1 milioane dolari valorificând drepturile sale de a cumpăra acţiuni la un preţ special (options), care expirau în noiembrie, transmite AP.

Blankfein şi-a exercitat drepturile de opţiune şi a cumpărat 90.681 acţiuni Goldman la un preţ de 82.875 dolari/acţiune şi le-a vândut la preţuri între 149,49 dolari şi 152 dolari/titlu.

Acţiunile Goldman au avut un preţ de închidere în sesiunea bursieră de vineri la 148,08 dolari, cu o creştere de 79 la sută faţă de noiembrie 2000, când Blankfein a primit opţiunile.

Goldman este considerată cea mai importantă bancă de pe Wall Street, surclasându-şi rivalele prin operaţiunile sale de tranzacţii bursiere şi investment banking.

Banca a fost aspru criticată pentru compensaţiile pe care le acordă (personalului de conducere) după ce a primit 10 miliarde de dolari în cadrul programului guvernamental de salavare a sectorului financiar, în 2008, în perioada crizei.

Alte două persoane din conducerea băncii au profitat de exercitarea drepturilor de opţiune. Preşedintele Gary Cohn a câştigat 4,9 milioane dolari, iar David Viniar, directorul financiar, a obţinut 4,5 milioane dolari.

Recent, banca americană de investiţii Goldman Sachs a anunţat că profitul său a scăzut cu 82 la sută în al doilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009.

Veniturile grupului în trimestrul al doilea s-au ridicat la 8,84 miliarde de dolari, cu 36 la sută mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La acest declin a contribuit şi pierderea de 600 milioane de dolari cauzată de introducerea unei taxe în Marea Britanie.

De asemenea, grupul a fost de acord să plătească o amendă record, în valoare de 550 de milioane de dolari, pentru soluţionarea unei plângeri pentru fraudă, conform autorităţii de reglementare a bursei americane, SEC.

Veniturile nete ale băncii în toate diviziile importante de investiţii au scăzut cu 36 la sută pe an în trimestrul al doilea, iar veniturile din comerţ au scăzut cu 35 la sută.

Plăţile şi bonusurile pentru cei 34.100 de angajaţi ai băncii s-au ridicat la 43 la sută din venit.

SURSA: Agerpres