Oamenii de știință susțin că a conștientiza îmbătrânirea poate aduce beneficii reale pentru corp, minte și calitatea vieții. Există însă 6 moduri prin care ne putem distruge corpul după ce am trecut de vârsta de 60 de ani.
1. Somnul insuficient
Bătrînii obișnuiesc să spună că dorm mai puțin după ce au ajuns la 60 de ani și presupun că este un proces natural al îmbătrânirii. Este complet fals. Și, de fapt, poate fi periculos. În timpul somnului, diverse sisteme din corp se „reîmprospătează”, inclusiv creierul.
„Cantitatea și calitatea somnului au un impact fiziologic profund care ne afectează gândirea de zi cu zi, memoria și starea de spirit, precum și riscul pe termen lung de declin cognitiv”, spune Scott Kaiser, medic la Providence Saint John din Santa Monica. Experții recomandă ca adulții să aibă între șapte până la nouă ore de somn de calitate pe noapte, pentru a asigura o sănătate optimă.
2. Nu v-ați făcut vaccinurile
Programele de vaccinarenu sunt doar pentru copii. Adulții trebuie vaccinați anual împotriva gripei și a unor boli precum zona zoster, meningita și pneumonia. Nerespectarea vaccinurilor de care aveți nevoie vă poate compromite serios sănătatea, mai ales dacă intenționați să călătoriți.
3. Nu ești sociabil
Cercetările au descoperit că singurătatea poate avea efecte asupra sănătății, crescând riscul de demență al adulților cu aproape 50%. Și sănătatea creierului nu este singura amenințare: un studiu finlandez a constatat că bărbații care au spus că se simt singuri au fost mai predispuși la boli precum cancerul de prostată.
4. Ai o viziune negativă asupra îmbătrânirii
„A avea o viziune pozitivă asupra îmbătrânirii este asociată cu a trăi mai mult și a trăi mai bine”, spune medicul Scott Kaiser. Participanții la un studiu care au avut auto-percepții pozitive despre îmbătrânire au trăit cu 7,5 ani mai mult și au avut rate mai mici de boală Alzheimer decât persoanele cu puncte viziuni negative.
5. Nu faceți suficientă mișcare
Un stil de viață sedentar este un factor major de risc pentru boli ca demența, diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare. Experții sugerează că și cea mai mică activitate poate ajuta, de la urcare scărilor pănă la plimbarea câinelui.
6. Încercați să vă mișcați cât mai mult
Perioadele lungi de pauză, fără o activitate, vă pot diminua metabolismul, pot crește nivelul zahărului din sânge și vă pot pune în pericol sănătatea inimii, spune Sarah Rettinger, medic, endocrinolog la Centrul de sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California.
Dacă stați prea mult jos, Rettinger vă recomandă să setați un cronometru care să vă amintească să vă ridicați și să vă deplasați, la fiecare oră, timp de cel puțin cinci până la zece minute.
Sursa foto: Dreamstime