Şase ţări din Uniunea Europeană se regăsesc printre primele zece din lume la capitolul competitivităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), anunţă agenţia EFE care citează un studiu publicat marţi de Business Software Alliance (BSA), principala organizaţie din acest sector la nivel mondial.
SUA îşi păstrează prima poziţie, urmate de Finlanda, Singapore, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Australia, Olanda şi Israel.
Publicarea indicelui competitivităţii în industria tehnologiei informaţiei a început în anul 2007 şi se află la a patra ediţie. Acest indice clasifică 66 de state de pe toate continentele luând în calcul o serie de indicatori care cuprind domenii relevante pentru inovaţia în domeniul IT&C: mediul de afaceri, infrastructura, capitalul uman, cercetarea şi dezvoltarea, condiţiile legislative şi sprijinul pe care statul îl acordă acestui domeniu.
Potrivit ediţiei din acest an, statele care în mod tradiţional sunt cele mai puternice în domeniu IT&C îşi păstrează poziţiile avansate din clasament datorită "fundamentelor solide" create prin investiţiile realizate de-a lungul anilor în domeniul inovării, astfel încât acum pot culege roadele acestora.
În schimb, studiul semnalează că sunt tot mai multe state, în special economii în dezvoltare, care mizează pe inovaţie şi se străduiesc să atingă standardele din ţările lider.
"Este clar că investiţiile în activitatea de cercetare aduc dividende semnificative pe termen lung", a afirmat într-un comunicat preşedintele BSA, Robert Holleyman. În opinia sa, nicio ţară nu deţine monopolul tehnologiei informaţiei.
"Observăm că economiile în dezvoltare care înregistrează o creştere rapidă investesc mult în domenii cum ar fi cercetarea şi dezvoltarea şi capitalul uman’, a mai declarat el, adăugând că acest fapt face să apară ‘în lume noi centre de putere în domeniul tehnologiei informaţiei".
De la ultimul studiu publicat în anul 2009, ţara care a avansat cel mai mult este Malaezia, ea urcând 11 poziţii, urmată de India, care a urcat 10 poziţii. Alte state ca: Singapore, Mexic, Austria, Germania sau Polonia au înregistrat progrese în susţinerea sectorului IT&C. "Într-o perioadă în care economia globală începe să-şi revină este mai importantă ca niciodată adoptarea de fiecare guvern a unei viziuni pe termen lung în industria tehnologiei informaţiei", a subliniat Holleyman.
SURSA: Agerpres