Conform agenției oficiale de presă nord-coreene (KCNA), „Biroul de operațiuni de recunoaștere prin satelit (…) și-a început misiunea la 2 decembrie.”
Acest birou va funcționa ca o „organizație independentă de informații militare” și va transmite datele obținute către Biroul de recunoaștere al armatei și alte unități semnificative, a adăugat KCNA.
Recent, Phenianul a reușit să plaseze în orbită un satelit militar de spionaj și a afirmat că primește imagini ale principalelor locații militare americane și sud-coreene.
Cu toate acestea, regimul nu a făcut publice încă imaginile din satelit pe care susține că le deține.
Conform succesivelor rezoluții ale ONU, Coreea de Nord are interzis să efectueze teste folosind tehnologie balistică. Cu toate acestea, analiștii susțin că există o suprapunere tehnologică semnificativă între capacitățile de lansare în spațiu și dezvoltarea rachetelor balistice.
După două încercări nereușite în mai și august, Phenianul a primit asistență din partea Moscovei pentru a plasa cu succes satelitul Malligyong-1 pe orbită, conform serviciilor de informații din Seul.
Experții indică faptul că plasarea unui satelit spion operațional pe orbită ar îmbunătăți capacitatea Coreei de Nord de a obține informații, în special în legătură cu rivalul său din sud, oferind acces la date critice în cazul unui potențial conflict militar.
Și Coreea de Sud a lansat un satelit
Vineri, o rachetă SpaceX a fost lansată din California, transportând un satelit de spionaj sud-coreean. Acest eveniment a avut loc la scurt timp după ce Coreea de Nord își propulsase propriul său satelit de recunoaștere militară, conform informațiilor furnizate de France Presse.
Până în 2025, Coreea de Sud are planificat să lanseze încă patru sateliți.
Satelitul lansat vineri va avea capacitatea de a detecta obiecte de până la 30 de centimetri la nivelul solului. Pentru monitorizarea activităților militare din Phenian, Coreea de Sud a fost dependentă până acum de sateliții de spionaj ai SUA.
După lansarea satelitului nord-coreean Malligyong-1 săptămâna trecută, Seul afirmă că această operațiune a fost realizată și cu sprijinul Rusiei. Phenianul a declarat că, de atunci, a reușit să observe situri majore în SUA și Coreea de Sud folosindu-se de acest satelit, dar nu a făcut publice imagini în acest sens.