Anunțul a fost făcut chiar de Derek Tournear, directorul Agenției de Dezvoltare Spațială: „Sateliții vor putea furniza date de urmărire, capabile să detecteze și să urmărească amenințările balistice și hipersonice”.
Două companii au primit acordul de dezvoltare a sateliților: OPIR, L3Harris și SpaceX, scrie NationalInterest.
Potrivit Pentagonului, urmează ca fiecare companie să construiască patru sateliți echipați cu senzori infraroșu sau OPIR. Sateliții ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2022. „Sateliții de transport sunt coloana vertebrală a Arhitecturii Spațiale a Apărării Naționale”, a spus Tournear. „Ei iau date de la mai multe sisteme de urmărire, le unesc și sunt capabile să calculeze o soluție de control al focului, iar apoi sateliții de transport vor putea trimite acele date direct pe o platformă de arme printr-o legătură de date tactică sau prin alte mijloace”.
L3 Harris va dezvolta o soluție OPIR bazată pe decenii de experiență cu sateliți mici, telescoape spațiale și tehnologii OPIR, a explicat oficialul ADS.
Sateliții de avertizare antirachetă, mai sensibili și mai bine conectați la rețea, sunt din ce în ce mai importanți pentru Pentagon din motive evidente, dat fiind că și Rusia și China au invadat spațiul de ceva timp. Se știe că ambele țări dețin arme hipersonice și sisteme ASAT sau antisatelit, iar Rusia dezvoltă arme lansate prin satelit.
O confirmare a venit și din partea lui Justin T. Johnson, secretar adjunct interimar al Apărării pentru politica spațială, care a afirmat că armele rusești și chineze ar putea amenința „sistemele de avertizare cu rachete, tehnologiile de navigație și sincronizare și prognoza meteo”
Provocarea urmăririi armelor hipersonice de mare viteză aduce cu ea și noi dinamici în războiul spațial. În plus, necesitatea de a opri atacurile cu arme hipersonice crește în semnificație și urgență, potrivit multor lideri militari ai Congresului SUA. Senatorul Jim Inhofe, președintele Comitetului senatorial pentru Servicii Armate a declarat că China este înaintea SUA în ceea ce privește dezvoltarea armelor hipersonice.
„În octombrie anul trecut, China a dezvăluit o armă hipersonică, arătând o tehnologie pe care noi nici măcar nu o avem încă”, a spus Inhofe la începutul acestui an.
O parte din efortul de îmbunătățire a rețelei de sateliți se bazează pe adăugarea rapidă de noi constelații satelitare astfel încât să poată include sisteme de orbită medie și joasă, sisteme mai rapide, cu zboruri mai mici, capabile să urmărească îndeaproape amenințările de la sol și să împărtășească informații mai ușor.