Satisfacția privind nivelul vieții și optimismul, în scădere în întreaga UE. Cea mai puternică scădere a optimismului s-a înregistrat în rândul respondenților cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani. Grupele de vârstă 50-64 de ani au raportat cele mai scăzute niveluri de optimism în 2024.

Satisfacția privind nivelul vieții și optimismul, în scădere în întreaga UE

Deși respondenții tineri au avut cel mai mare nivel de optimism (47%), acesta este cu patru puncte procentuale mai mic decât în ​​2023. Grupa de vârstă 50-64 de ani este acum cel mai puțin optimistă cu privire la propriul viitor (24%), arată site-ul mynewsdesk.

Fișa informativă Eurofound privind calitatea vieții în UE în 2024 prezintă primele constatări ale sondajului denumit „A trăi și a lucra în UE”, care a fost realizat online în toată Europa în primăvara anului 2024.

Scăderea optimismului a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați

Sondajul electronic surprinde situația respondenților europeni și preocupările lor post-pandemie, cu această fișă informativă care prezintă cele mai recente date despre principalele provocări cu care se confruntă europenii. Inclusiv un accent deosebit pe creșterea costului vieții, sănătate și sănătate mintală, accesul la serviciile de asistență medicală, echilibrul dintre viața profesională și viața privată și schimbări în oportunitățile de muncă la distanță.

Fișa informativă arată că scăderea optimismului din 2023 a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați. În timp ce optimismul a scăzut în toate grupurile de venituri, această scădere a fost mai accentuată în rândul celor din gospodăriile cu venituri mici, mărind diferența de optimism între respondenții cei mai bogați și cei mai săraci (de la 18 puncte procentuale în 2020, la 29 de puncte în 2024).

oameni
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Unde s-au înregistrat cele mai scăzute niveluri de optimism

La nivel național, respondenții din Grecia și Italia au raportat cele mai scăzute niveluri de optimism (20%), în timp ce în Irlanda (49%) și Danemarca (48%) au avut cele mai ridicate niveluri raportate. Ca și în cazul scăderii optimismului, satisfacția vieții a scăzut și ea între 2023 și 2024.

După o creștere între 2021 și 2023, satisfacția privind nivelul vieții a revenit la nivelul înregistrat în primăvara anului 2021. În timp ce cei cu vârsta de 65 de ani sau peste au cel mai mare scor și continuă să crească în 2024, cele mai scăzute rate ale satisfacției privind nivelul vieții se găsesc în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, urmat de cei cu vârsta cuprinsă între 35–49 de ani.

Nivel alarmant de descurajare și pesimism în rândul populației

Comentând rezultatele sondajului, Daphne Ahrendt, manager senior de cercetare Eurofound, a spus că acesta indică un nivel alarmant de descurajare în rândul populației.

„Satisfacția și optimismul pot fi determinate de o multitudine de factori, cum ar fi venitul, locul de muncă, educația și gradul de handicap. Aceste constatări, împreună cu alte constatări care indică o scădere generală a bunăstării mintale, în special în rândul grupurilor de vârstă mai tinere, arată o stare generală de pesimism în Europa, aproape lipsă marcată de speranță pentru viitor”, explică ea.

Următoarea rundă a sondajului va avea loc în aprilie 2025.