Creșterea prețului țițeiului pare să continue și nu mai există niciun dubiu că problemele apărute în producție – mai ales în Canada și Nigeria, recent – au mai golit din rezervoare și din petrolul existent pe piață, astfel încât putem observa acum piețele globale apropiindu-se de echilibru. Aceasta a fost, în cele din urmă, reacția pieței la această evoluție: prețul țițeiului, fie Brent, fie WTI, se apropie de 50$ barilul.
Producătorii și-au intensificat activitatea de hedging pe petrol WTI. Am văzut asta săptămâna trecută. Dar, una peste alta, fondurile hedge au vândut în această perioadă de creștere, deci nu au prea mare încredere că va mai crește prețul prea mult în acest moment, mai ales că acest… avânt s-a produs mult mai repede decât era de așteptat. Dar, evident, când „scapi” zilnic de milioane de barili din producție de pe piață, se poate produce o schimbare de sentiment printre investitori.
În perioada următoare, ne vom concentra atenția pe acest prag: 50$/baril. Țineți cont că am intrat în scăderea sezonieră a stocurilor din SUA – se întâmplă în această perioadă a anului, sprijinind creșterea prețului. Pe termen scurt, avem motive să credem că prețul ar putea atinge 50$/baril. Riscul potențial este ca acest cost ridicat să atragă din nou creșterea de producție, și atunci cercul vicios s-ar crea din nou.
Este și motivul pentru care, probabil, cei de la Goldman Sachs au menționat o parte din acești factori în raportul lor de săptămâna aceasta și au afirmat că această creștere de preț s-ar putea să se fi produs prea curând, atrăgând creșterea producției, ceea ce se va aduce din nou un surplus de țiței pe piață, la finele lui 2016 și începutul lui 2017.
Deocamdată, pe termen scurt, să ne „bucurăm” de reducerea livrărilor. Atâta timp cât va continua această stare de lucruri, odată cu incertitudinea legată de producție, vom avea o piață cu prețuri în creștere.