'Eşecul de a securiza o înţelegere de ultim moment se va traduce printr-o cădere cu încă 3%-5% a indicelui DAX şi vom asista la o explozie a riscului de creditare în zona noilor membre UE: România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria", spune economistul şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen.
În opinia sa, cel mai mare risc constă în creşterea VaR (valoare la risc).
'Acesta va produce consecinţe în mod neintenţionat şi indirect, cum a fost agitaţia de ieri (luni – n.r.) a titlurilor de stat din Bulgaria şi România, defaultul probabil din Puerto Rico şi un euro mai scump', mai spune economistul citat.
El face o paralelă între situaţia din Grecia şi falimentul băncii americane Lehman Brothers. 'Riscul… moral este, de asemenea, similar şi apare într-un cadru macroeconomic dominat de prudenţă caracterizată prin dorinţa de a mai trage un pic de timp. Lucru care, în opinia mea, nu funcţionează niciodată', susţine analistul Saxo Bank.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut marţi Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena şi creditorii internaţionali înaintea expirării, până la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-şi trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgenţă a Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro).
Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până la finalul lunii iunie.
Ţările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei.AGERPRES