Poate că votul Brexit nu este atât de important când te uiți la economia Marii Britanii și încerci să privești în viitor, ceea ce iese în evidență este faptul că Marea Britanie a înregistrat un deficit dublu în ultimele decenii. A înregistrat un deficit de cont curent și unul bugetar, iar asta înseamnă că lira sterlină este per total mai slabă cu aproape 1% pe an în medie.
Deci, dacă chiar vreți să vă poziționați pro sau contra Brexit, trebuie să o faceți față de economia generală și tendințele acesteia. Iar acest lucru înseamnă că există o economie care este supra-dependentă de sectorul bancar și cel imobiliar; două sectoare care sunt neproductive și, după părerea mea, două sectoare care au un orizont foarte îngust în ceea ce privește locurile de muncă.
Asta înseamnă că, pe măsură ce ne apropiem de votul Brexit, poate nu ne mai uităm la Brexit în sine, ci la motivul fundamental pentru care ar trebui să mergeți pe o poziție short cu lira sterlină în următorii 2-3 ani pentru că, în opinia mea, Brexit-ul rămâne ceva abstract, o diversiune de la problema reală care este aceea că economia Marii Britanii nu are nicio capacitate de a se reînnoi. În schimb, a început să se bazeze foarte mult pe străinii care cumpără și susțin activele în Marea Britanie.
Din perspectiva noastră, nu știm cum să numim Brexit-ul… Nu credem, de fapt, nici că există un scenariu îngrozitor, dar credem că lira sterlină va fi, în principiu, sub o mare presiune până la Brexit și după, în următorii 2-3 ani, câtă vreme problema economică rămâne nerezolvată.