Sunt trei motive principale și două secundare care explică această performanță.

1.    Primul ar fi dorința, disperarea oamenilor cheie de a crea, în mod artificial, monedă ieftină pentru todeauna.

2.    Al doilea, o nouă emisiune monetară. Anunțul din 2009 privind o nouă emisiune monetară a dus indicele Dow de la 9.500 la 12.800 până în primăvara trecută. O mare parte din evoluție s-a datorat, așadar, politicii de emisiuni monetare și convingerii factorilor de decizie că, prin “cumpărarea” de timp și dobânzi coborâte, economia se va vindeca de la sine.

3.    Al treilea motiv important a fost abilitatea companiilor de a-și adapta pozitiv operațiunile și afacerile la ciclurile de dezvoltare globală. Multe companii au făcut o treabă excelentă, ceea ce a adus ca rezultat marje și câștiguri mai mari.

Apoi, cele două motive secundare:  

1.    În primul rând, Dow Jones nu cântărește financiar atât de mult ca S&P-500.

2.    În al doilea rând, vorbind despre acțiuni individuale, sunt numai 30 de acțiuni în Dow, iar performanța indicelui este de obicei condusă de IBM, Intel și Microsoft, plus McDonalds’ și Wall-Mart. Sunt toate companii conservatoare și extrem de bine administrate, defensive prin natura lor, astfel încât amestecul general de acțiuni IT plus cele defensive pot explica în mod ciclic performanța crescută a indicelui Dow față de alți indici, mult mai cuprinzători.

Ideea de bază: cât de bună este teoria unor dobânzi mici care creează un proces de autovindecare a economiei?

Acţiunile au devenit deja foarte scumpe

Acest lucru nu se întâmplă, mai ales dacă ne uităm cum cresc deficitul fiscal și șomajul. Apoi, este un argument bun faptul că Profitul Per Acțiune (EPS – Earning per Share) a cam atins vârful. Sunt companii care se află într-o formă foarte bună, dar realitatea economică este una a restrângerilor de cheltuieli iar clienții au disponibile tot mai puține venituri, de-a lungul anului, fie că vorbim de companii private sau clienți particulari. Acțiunile tind să evolueze bine în fazele primare ale unei emisiuni monetare și nu la fel de bine când banii devin din ce în ce mai circulați.

Cu toate acestea, trebuie să lăudăm America pentru cât de bine și-a gestionat perioada de criză. Acest lucru ar putea fi punctul de plecare a revenirii SUA în postura de motor al dezvoltării globale, înlocuind statele emergente din top.