Scad dobânzile în Europa! Băncile din mai multe țări europene importante au început deja să reducă treptat rata dobânzii de referință. Ce se întâmplă, însă, în România?
Dobânzile încep să scadă în Europa. În ciuda evoluțiilor economice care ar putea indica o relaxare în viitorul apropiat a politicii monetare de către principalele bănci centrale, băncile centrale din trei țări importante ale Europei au început deja să reducă treptat dobânzile lor de referință.
Este vorba de Ungaria, Polonia și Cehia. Această detensionare a dobânzilor în aceste țări a fost precedată de o scădere semnificativă a inflației, după ce ratele acesteia au fost printre cele mai mari din UE în perioada 2021-2022, cu Polonia în frunte.
Banca centrală a Ungariei a redus rata dobânzii de referință de cinci ori
Banca centrală a Ungariei a redus rata dobânzii de referință de cinci ori consecutiv. A început cu octombrie. Astfel, a coborât-o de la 13% la 9%.
De asemenea, Banca centrală a Poloniei a efectuat două reduceri ale dobânzii în septembrie-octombrie anul trecut, cu un total de 100 de puncte de bază. Nivelul anterior al acesteia era evident mai scăzut comparativ cu cel al Ungariei (6,75%).
În Cehia, au avut loc două reduceri în perioada ianuarie-februarie a acestui an. Acestea au fost în valoare totală de 75 de puncte de bază. Dobânda cheie a fost stabilită la 6,25%. Banca centrală a indicat disponibilitatea de a continua cu reduceri moderate și în viitor, conform Kathimerini.
Care este prognoza Comisiei Europene
Datele privind PIB-ul pentru întregul an 2023 arată o scădere marginală în Ungaria, Polonia și Cehia, comparativ cu o creștere în economiile emergente și la nivelul UE. Prognozele Comisiei Europene pentru perioada 2024-2025 indică o redresare rapidă în Ungaria și Polonia, cu rate medii anuale de creștere de 3,0%, respectiv, și de 2,0% în Cehia, depășind media UE.
Relaxarea condițiilor monetare este unul dintre factorii care vor susține această creștere. Acest lucru va contribui la redresarea investițiilor. Prin urmare, această detensionare a politicii monetare în cele trei economii centrale ale Europei emergente va stimula o creștere mai rapidă, apropiindu-le de nucleul european și având potențialul de a se extinde și în restul economiilor emergente.
România menţine rata dobânzii de politică monetară
Situația în România este, însă, total diferită. Consiliul de Administraţie al Băncii Naționale a României (BNR) a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Decizia a venit în contextul în care dobânda cheie a rămas neschimbată încă din luna ianuarie 2023.
Următoarea ședință a Consiliului de Administrație, dedicată politicii monetare, este programată pentru data de 5 aprilie 2024.
Decizia luată de BNR în ultima ședință
În cadrul ședinței din 13 februarie 2024, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât următoarele:
- menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
- menținerea ratei dobânzii pentru facilitățile de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii pentru facilitățile de depozit la 6% pe an;
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Rata anuală a inflației a consemnat o scădere la 6,61% în decembrie 2023, sub nivelul prognozat, față de 6,72% în noiembrie. Acest fapt a fost determinat de încetinirea continuă a creșterii prețurilor alimentelor procesate și ale energiei.