România a exportat în 2011 o cantitate de 9.898,4 tone de miere, în scădere cu 10 procente faţă de 2010, când exporturile au totalizat 11.016,5 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Încasările din exporturile de miere au însumat, în 2011, 29,688 milioane de euro, cu 6,3 procente mai puţin faţă de cele 31,699 milioane euro încasate în anul precedent.
Potrivit datelor MADR, valoarea importurilor de miere în 2011 a depăşit 2,62 milioane de euro, pentru o cantitate de 1.0676 tone, în timp ce în 2010 importurile au totalizat 1,781 milioane de euro pentru 879 tone de miere aduse de pe pieţele externe.
Atât exporturile cât şi importurile de miere au fost realizate din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.
Românii consumă, în medie, 500 de grame de miere anual, mult sub nivelul înregistrat în ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme de miere.
Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), producţia de miere din 2011 a fost de 21.000 de tone, în creştere cu 30% comparativ cu anul 2010, România ocupând la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane.