Informații de ultim moment despre pensie. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a oferit mai multe explicații pentru pensionarii cărora le scad veniturile la recalculare.

Daniel Baciu spune că nicio pensie nu va scădea

În primul rând, Daniel Baciu a ținut să sublinieze că „există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii”. Astfel, pensionarul va rămâne cu „pensia cea mai avantajoasă în plată”.

Sunt vizate persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare. Potrivit șefului CNPP, trebuie îndeplinite cumulativ două condiții pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public.

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.

Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt foarte importante

Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare, a subliniat Daniel Baciu. Astfel, persoanele care se află în zona stagiului minim de cotizare se află sub procentul de 25% pe care autoritățile l-au considerat un stagiu mediu de cotizare.

Acesta a mai spus că persoanele care se află sub stagiul de 25 de ani ca stagiu de cotizare nu mai primesc punctele de stabilitate.

Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia, a explicat șeful CNPP.

„Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare. Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare.

Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia”, a mai spus şeful Casei de pensii.

Șeful CNPP a venit cu asigurări

Daniel Baciu și-a completat mesajul cu asigurări pentru români. Acesta a ținut să sublinieze că „nicio pensie nu va scădea” în urma acestei recalculări.

„Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea”, a conchis Daniel Baciu.

Impozitarea se va face progresiv pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei

Amintim că impozitarea se va face progresiv pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei. Este vorba despre trei praguri:

  • un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024);
  • un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024);
  • un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.