UPDATE
Răsturnare de situație în privința pensiilor speciale ale magistraților
Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, se întoarce astăzi, 23 aprilie 2025, în Comisia de Muncă, deși ieri primise raport de adoptare și urma să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit unor surse parlamentare, coaliția de guvernare vrea modificarea creșterii etapizate a vârstei de pensionare, astfel încât să se facă un salt direct la vârsta de de pensionare de 65 de ani, deși în proiectul de lege magistrații urmau se ajungă la această vârstă de pensionare abia în anul 2045.
Modificarea ar putea ridica anumite probleme de constituționalitate.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Deputații votează pentru reforma pensiilor speciale
Deputații votează astăzi, 23 aprilie 2025, proiectul de lege care prevede scăderea pensiilor speciale ale magistraților și creșterea vârstei lor de pensionare.
Proiectul de lege privind pensiile magistraților este semnat de cei patru lideri ai coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților, urmând să fie supus la vot. Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament, după ce Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, le-a cerut acest lucru lui Ciolacu, Predoiu, Hunor și Pambuccian.
Acest proiect de lege prevede scăderea plafonului de calcul pentru pensiile de serviciu ale magistraților, de la 80% la 65% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimii doi ani înainte de pensionare.
„Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, proiectul are în vedere ajustarea procentului care stă la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu, de la 80% din baza de calcul, cât este în prezent, la 65%, determinând reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat”, se arată în expunerea de motive.
Se schimbă vârsta de pensionare a magistraților
De altfel, proiectul de lege propune ca, de la 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR), magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi de la Curtea Constituţională a României (CCR) şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot primi pensie specială doar dacă au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste funcții și au cel puțin 48 de ani.
„Se propune că, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”, scrie în expunerea de motive.
Proiectul de lege prevede și o creștere eșalonată a vârstei de pensionare. Inițiatorii proiectului de lege își doresc ca până în anul 2045 să se ajungă în situația ca un magistrat să se pensioneze la 65 de ani.
Proiectul de lege a trecut deja prin Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților, unde a primit raport de adoptare. Amendamentele depuse de USR au fost respinse. Inițiativa legislativă a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Camera Deputaților este prima cameră sesizată.