"Ministrul finanțelor recunoaște acum de o gaură de 7 miliarde. Dar în realitate gaura e aproape dublă. Să vă spun de ce. Din diferența între buget și execuție bugetară ne dăm seama ușor că deficitul pentru anul acesta este deja sub-estimat în buget cu ~5 miliarde de lei. La care se adaugă legea pensiilor cu încă 8.5 miliarde impact pe anul acesta. Deci aproape 14 miliarde lipsă. E enorm",a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui pentru Capital.
Asta înseamnă că în următorii ani, Guvernul nu va mai avea bani de pensii și salarii și vor trebui să treacă la tăieri drastice. Una dintre ipotezele lansate în PSD este impozitarea pensiilor speciale. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, propune deja, într-o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, depusă la Senat, taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei cu 50%.
Însă este doar începutul. Conform unor surse guvernamentale, taxarea ar urma să se aplice pe mai multe tipuri de pensii, care ar depăși 2.000 de lei. Astfel ce s-ar da cu o mână, s-ar lua înapoi, cu două eventual.
Cei care ar beneficia de creșteri, ar fi doar cei care au într-adevăr pensii extrem de mici, însă banii în plus nu prea s-ar simți la buzunarea pentru că și prețurile sunt în urcare accentuată.
Până la finalizarea alegerilor prezidențiale, nimeni nu va tăia nimic din pensii, însă apoi treptat va trebuie să se găsească solții. Este posibil să ne trezim cu noi taxe până la următoarele alegeri parlamentare, urmând să ne trezim cu tăieri de pensii, abia după ce vom avea un nou Parlament, valabil pentru încă patru ani.