PSD a suținut că ratele românilor vor scădea în perioada imediat următoare. Într-un mesaj postat pe pagina de socializare a social democraților, s-a făcut încă o promisiune: #guvernareaPSD #scadratelelacredite Ratele românilor vor scădea cu procente cuprinse intre 18% si 27%!

PSD a susțiut că două sunt motivele pentru care acest lucru urmează să se întâmple. Primul are legătură cu rata dobânzii de referință (calculată trimestrial) pe baza tranzacțiilor interbancare este mai redusă decât ROBOR 3 luni.

„Conform OUG 19/2019 care modifică OUG 114/2018, rata dobânzii aplicată contractelor de credit începând cu 2 mai 2019 nu va mai fi ROBOR 3 luni, ci o rată a referință calculată exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior.

Astfel, rata dobânzii (ponderată) aferentă tranzacțiilor interbancare a fost:

-2,38% (trimestrul IV din 2018)

-2,65% (trimestrul I din 2019)

ROBOR la 3 luni (din ultima zi lucrătoare a unui trimestru) valabil pentru trimestrul următor a fost:

-3,02% (31 decembrie 2018), valabil pentru trimestrul I din 2019

-3,23% (29 martie 2019), valabil pentru trimestrul II din 2019

Dacă rata dobânzii pentru tranzacțiile interbancare (utilizată începând cu 2 mai) va fi cea din trimestrul I din 2019 (2,65%), atunci va exista o reducere cu 18% față de varianta actuală cu ROBOR 3 luni (3,23%).

Dacă rata dobânzii pentru tranzacțiile interbancare (utilizată începând cu 2 mai) va fi cea din trimestrul IV din 2018 (2,38%) (conform www.economica.net, care citează surse BNR), atunci va exista o reducere cu 27% față de varianta actuală cu ROBOR 3 luni (3,23%)”, au spus cei de la PSD.

Al doilea motiv ține de faptul că, pentru a crește creditarea și pentru a reduce marjele, rata dobânzii la credite va scădea.

„Conform aceleiași ordonanțe 19/2019, taxa pe activele băncilor scade, putând fi chiar eliminată (în bugetul de stat nu au fost prevăzute venituri bugetare din această taxă), dacă se vor acorda mai multe credite și/sau dacă va scădea marja dintre ratele dobânzilor la credite și cele la depozite.

Pentru a realiza cele două obiective, soluția optimă pentru bănci este reducerea ratei dobânzii la credite – creditele devin mai ieftine, iar marjele băncilor scad, ceea ce conduce atât la reducerea ratelor plâtite de către clienți, cât și la majorarea gradului de intermediere financiară din România în vederea unei creșteri economice sănătoase.”, au susținut cei din Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare al PSD pe pagina oficială de Facebook