Daca in 1998 au emigrat in SUA prin Loteria Vizelor 3.285 de romani, in 2001 cifra s-a redus aproape la jumatate. Numai 1.687 de compatrioti primisera vize pana la data de 8 august a.c., fata de 2.192, cati au plecat in SUA anul trecut si fata de 2.998 in 1999. Pe site-ul Serviciului de Imigrare si Naturalizare din SUA sunt afisate rezultatele DV-2002: au fost selectati 1.357 de romani, in comparatie cu 4.707 polonezi.
Explicatia acestei tendinte? Concurenta acerba din regiune. Cele 50.000 de vize se impart intre cele sase zone geografice (Europa, Asia, Africa, America de Nord, Oceania si America de Sud), pe principiul ca pentru regiunile cu o rata mai mica a emigrarii va fi alocat un numar mai mare de vize, iar tarilor care au trimis in ultimii cinci ani peste 50.000 de emigranti in SUA – cum sunt Canada, China, Marea Britanie (cu exceptia Irlandei de Nord), Mexic, India – nu li se va permite sa participe la program. Inauntrul fiecarei regiuni, o tara poate primi maximum 7% din numarul vizelor disponibile. La DV-2002 si DV-2003, Polonia a participat pentru prima data dupa multi ani de absenta, astfel ca numarul vizelor alocate Europei se va imparti unui numar mai mare de tari. Cu alte cuvinte, desi acest numar este deocamdata necunoscut, oficialii Ambasadei SUA la Bucuresti afirma clar ca sansele romanilor sunt mai mici.
In esenta, programul de imigrare DV, cunoscut sub numele de Loteria Vizelor, ofera persoanelor care indeplinesc cateva criterii de calificare vize de resedinta permanenta, solicitantii fiind selectionati prin tragere la sorti de un computer. Viza nu se acorda automat, ci in urma unui interviu la Ambasada SUA, unde trebuie dovedite cu acte experienta, calificarile si situatia financiara. „Profesia in sine nu reprezinta un criteriu, asa ca un informatician nu primeste automat viza. Solicitantul trebuie sa aiba cel putin diploma de bacalaureat sau doi ani de experienta intr-o ocupatie care presupune cel putin doi ani de calificare pentru a profesa”, precizeaza Ioana Spiridonica, de la Biroul de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti. Mai nou, pentru a determina calificarea pe baza experientei profesionale, puteti folosi baza de date a Departamentului Muncii din SUA, la adresa www.onetcenter.org.
Oricum, plecand de la premisa ca nu toti cei selectati de computer vor primi viza, Centrul Consular Kentucky va selectiona mai mult de 50.000 de scrisori de participare. Astfel, daca scrisoarea dvs. poarta numarul 50.001, iar cineva dinaintea dvs. nu se califica, aveti toate sansele sa deveniti cetatean american.
Actele necesare la interviu
· pasaport si fotografii, cazier, certificat de nastere, certificat de casatorie, fisa medicala
· aplicantul principal trebuie sa faca dovada experientei si calificarilor sale, adica sa aduca diploma de bacalaureat, diploma de licenta, cartea de munca
· documente care sa ateste situatia financiara a aplicantului