Scade încrederea americanilor în economie. Indicatorul este la un nivel minim

Sursa: Dreamstime

În luna mai, încrederea americanilor în economie a atins cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea costului vieţii şi şomaj, potrivit unui raport Reuters.

Încrederea americanilor în economie, la minimul ultimelor şase luni

Universitatea din Michigan a raportat o scădere a încrederii consumatorilor, care a depăşit aşteptările, afectând toate categoriile demografice şi politice.

Economiştii avertizează însă că această evoluţie nu ar trebui interpretată drept un semnal clar al perspectivei economice. Michael Pearce, economist şef adjunct al Oxford Economics, subliniază că încrederea consumatorilor în economie fluctuează lunar şi nu a influenţat semnificativ cheltuielile în ultimii ani. El evidenţiază că rezistenţa cheltuielilor de consum depinde de stabilitatea financiară a gospodăriilor şi de o piaţă a muncii puternică. Totuşi, o eventuală slăbiciune a pieţei muncii ar putea anticipa probleme economice mai serioase.

Indicele preliminar al încrederii consumatorilor în economie, publicat de Universitatea din Michigan, a înregistrat 67,4 în luna mai, cel mai scăzut nivel din noiembrie anul trecut, comparativ cu un indice final de 77,2 în aprilie. Economiştii intervievaţi de Reuters estimaseră un nivel preliminar de 76,0.

Această scădere a încrederii în economie vine în contextul încetinirii creşterii economice în primul trimestru şi a celui mai mic număr de angajări în ultimele şase luni, conform datelor recente.

Sursă: Dreamstime

Inflația din SUA este în creștere

În Statele Unite ale Americii, inflația a cunoscut o creștere în luna martie conform indicelui prețurilor de consum PCE, monitorizat îndeaproape de Rezerva Federală. Publicat cu puțin timp înaintea următoarei ședințe de politică monetară, acest raport ar putea determina oficialii Fed să fie precauți înainte de a lua decizii privind reducerea dobânzilor, conform informațiilor AFP, citate de Agerpres.

Conform datelor Departamentului american al Comerțului, rata anuală a inflației în martie a accelerat la 2,7%, față de 2,5% în februarie, depășind estimările analiștilor, care anticipaseră o creștere până la 2,6%.

În schimb, inflația lunară a rămas stabilă la 0,3%, în conformitate cu prognozele analiștilor.

De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile precum cele la alimente și energie, a rămas constantă la 0,3% în martie comparativ cu februarie, și la 2,8% în termeni anuali.

Rubeela Farooqi, economist șef la High Frequency Economics, a remarcat că aceste cifre indică o continuare a creșterii economice și o inflație ridicată. Indicele de inflație PCE este unul dintre indicatorii urmăriți de banca centrală americană, care își propune să îl mențină la 2%. Creșterea inflației în martie ar putea încuraja oficialii Fed să rămână prudenți și să mențină rata de bază la nivelul actual, între 5,25% și 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor.