Autoritățile din România au cerut furnizorilor să trimită în iunie doar 2,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, cu 4,5 milioane de doze mai puține decât trebuia să primească. Din cauza interesului scăzut pentru imunizare, exista riscul ca dozele să expire.
Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat Andrei Baciu. Astfel, deși ar fi trebuit să primească 4 milioane de doze de la Pfizer în luna iunie, România a cerut să îi fie livrate doar 1 milion. De asemenea, de la Moderna vor sosi 128 de mii de doze în loc de 835 de mii, iar de la AstraZeneca vor veni 167 de mii de doze.
De la Johnson&Johnson nu s-a cerut reducerea numărului de doze livrate, întrucât acest vaccin poate fi păstrat pentru 2 ani. În total, România trebuia să primească în luna iunie 7.103.000 de doze și va primi doar 2.635.000. În același timp, autoritățile de la Bruxelles și București pregătesc legislația pentru a putea vinde din dozele de vaccin, a amintit Andrei Baciu, potrivit G4Media.ro
Vaccinurile vor fi vândute sau donate
Țara noastră primește săptămânal peste un milion de doze, iar trei dintre cele patru vaccinuri aprobate au perioadă de valabilitate de 6-7 luni. Doar vaccinul de la Johnson&Johnson poate fi stocat pentru o perioadă de maximum 2 ani.
De altfel, ministrul Sănătății a precizat că acest vaccin nu va fi vândut sau donat.
„Există vaccinul Johnson care poate fi păstrat la minus 20 de grade până la 2 ani și împreună cu CNCAV am hotărât ca surplusul de vaccin Johnson să fie păstrat, iar celelalte vaccinuri, o parte dintre ele le donăm și cu această ocazie ne ajutăm frații din Republica Moldova, dar și vecinii din Ucraina sau din alte țări non-UE, pentru că țările non-UE nu au avut acces la fel de facil la vaccinuri cum am avut noi. Există și un mecanism de revânzare a vaccinurilor, se numește COVAX, prin care putem și acum pregătim de fapt legislația și sperăm ca săptămâna viitoare ea să fie gata și să fie aprobată și promulgată, prin care să putem revinde dozele de vaccin pe care nu le utilizăm. Există cereri și pentru AstraZeneca, în special din țările non-UE”, a afirmat Ioana Mihăilă, săptămâna trecută.
Și președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, 8 iunie, într-o conferință de presă, că „rata de utilizare din tot ce am recepţionat de la AstraZeneca” este de aproape 30%.