Românii resimt o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă comparativ cu anul trecut din cauza unei tendinţe generalizate de degradare a acestora, relevă un studiu dedicat cercetării calităţii vieţii 2010, efectuat de o echipă extinsă de cercetători cu expertiză în zona politicilor sociale ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române, şi transmis, joi, de prestigiosul for de ştiinţă.

Cele mai abrupte deteriorări se înregistrează, potrivit documentului, în cazul evaluărilor vieţii politice, atât aprecierea modului în care este condusă ţara, cât şi satisfacţia faţă de viaţa politică scăzând semnificativ în timp.

Potrivit studiului, în general, valorile înregistrate de indicatori în anul 2010 sunt similare cu cele ale anilor 1998-1999, o altă perioadă de criză în istoria tranziţiei postcomuniste, nivelul optimismului înregistrând cele mai scăzute valori din 1990 şi până în prezent, iar temerile populaţiei crescând, dominanta acestora fiind teama de creşterea preţurilor.

Rezultatele cercetărilor întreprinse de-a lungul timpului evidenţiază faptul că, în România, calitatea vieţii are valori relativ modeste, cu puţine elemente de sprijin pentru populaţie, acestea din urmă situându-se, de obicei, în zona vieţii personale şi de familie, se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, există şi aspecte ale vieţii personale care rămân relativ constante în timp, acesta fiind cazul evaluării relaţiilor din familie, locuinţei sau evaluării stării de sănătate.

Cercetarea „Calitatea vieţii 2010” s-a realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.162 de persoane în vârstă de peste 18 ani. Cercetarea de teren s-a desfăşurat în perioada 25 iunie-10 iulie 2010 în 78 de localităţi şi 127 puncte de eşantionare. Eşantionarea utilizată este probabilistă, multistadială, eşantionul fiind extras din listele electorale. Eroarea de eşantionare este de ±3%.

Cercetarea ‘Diagnoza calităţii vieţii’ s-a realizat anual în perioada 1990-1999 şi în anii 2003, 2006, 2010, fiind finanţată prin programul de cercetare al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.

SURSA: Agerpres