Același trend s-a înregitrat și în Statele Unite în urmă cu două săptămâni, numai că acolo revenirea burselor s-a produs după anunțul administrației Donald Trump de susținere a economiei cu 2000 de miliarde de dolari.
Principalele burse europene şi-au revenit luni în contextul în care scăderea deceselor provocate de coronavirus în Franţa şi Italia a dat naştere la speranţa că măsurile de carantină încep să dea rezultate, transmite Reuters.
În jurul orei 07.07 GM, indicele pan-european STOXX 600 era în creştere cu 2,9%, după ce vineri a încheiat a şasea săptămână de declin din cauza crizei sanitare care a paralizat activitatea economică. Indicele FTSE al bursei de la Londra era în creştere cu 3,2% iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt afişa o creştere de 4%.
În Franța au încetinit internările la terapie intensivă
Indicii principali ai burselor din Italia şi Franţa au înregistrat creşteri de 3,5% respectiv 3,4% după ce duminică Italia a raportat cel mai mic număr de decese din cauza coronavirusului din ultimele două săptămâni, iar numărul de decese din Franţa a scăzut şi el iar internările la terapie intensivă au încetinit.
„Stabilizarea pe care o vedem astăzi pe piaţă este binevenită dar este ceva foarte fragil”, a subliniat Frank Benzimra, analist la Societe Generale.
Cu toate acestea companiile ale căror acţiuni sunt incluse în indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piaţă începând din luna februarie, în condiţiile în care paralizarea activităţii economice a adus multe sectoare în pragul colapsului, forţând companiile să suspende plata dividendelor şi programele de răscumpărări de acţiuni pentru a-şi păstra lichidităţile.
Pandemia de coronavirus a provocat peste 68.000 de decese şi a infectat peste un milion de oameni la nivel global. SUA au cel mai mare număr de cazuri raportate de infecţie, peste 300.000.