Noua propunere legislativă prevede schimbarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Modificarea se va realiza prin introducerea la articolul 30 alineatul (1), după litera g) a unei noi litere i), cu următorul cuprins:

i) sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:

– turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel;

– turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie;

– forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă;

– turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi;

– activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţa tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje.

Ce se întâmplă cu stagiul de cotizare

Propunerea legislativă prevede şi faptul că stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă va fi asimilat şi perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiţii. Astfel, prevederile propunerii legislative ar urma să se aplice şi retroactiv.

Cum se calculează pensiile pentru 2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum putem să calculăm singuri ce majorare vom primi de la 1 ianuarie 2022 la pensie, odată ce punctul de pensie va creşte cu 10%.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei. Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei. Se calculează noul cuantum.

Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei. Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022.

Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm.”, a spus Marius Budăi, miercuri, la Antena 3.